1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

News

Costoiu: Probabil în iunie vom inaugura cel mai puternic laser din Europa

România va inaugura cel mai probabil în luna iunie primul laser de un petawatt (PW), cel mai puternic din Europa şi al doilea din lume după cel din Statele Unite, care are 1,7 PW, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

07 mai, 2014 | Agerpres

România va inaugura cel mai probabil în luna iunie primul laser de un petawatt (PW), cel mai puternic din Europa şi al doilea din lume după cel din Statele Unite, care are 1,7 PW, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

'Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom spijini în perioada următoare şi la Măgurele cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicaţii vor începe foarte curând, când, probabil în luna iunie, vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un PW, cel mai mare laser de mare putere din Europa, al doilea din lume după cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 PW, şi care va avea prime aplicaţii în zona medicală. Probabil în luna iunie vom avea inaugurarea oficială cu o aplicaţie la acest laser', a spus Costoiu la o conferinţă organizată cu prilejul celui de-al XXX-lea Congres al Asociaţiei Române de Urologie.

Proiectul ştiinţific amintit de ministrul delegat Mihnea Costoiu nu are legătură cu Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele. Laserul de un petawat este realizat de Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) .

Proiectul CETAL a început prin programul IMPACT, în 2007, parte a Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013, conform informaţiilor publicate pe site-ul proiectului, http://cetal.inflpr.ro/.

Cererea de finanţare a proiectului CETAL a participat la competiţia pentru propuneri de proiecte mari de investiţii în infrastructura de cercetare, prin Programul Operaţional Sectorial privind Creşterea Competitivităţii Economice.

Contractul cu Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică a fost semnat în noiembrie 2008, dar din cauza crizei economice finanţarea activităţilor a fost decalată până în februarie 2010, când de altfel a şi început proiectul, conform sursei citate.

Clădirea CETAL este fosta centrală termică a platformei Măgurele. Au urmat mai multe întârzieri legate de reconfigurarea şi reabilitarea clădirii pentru a rezista testelor cu laserul hiperintens de un PW, în 2011.

În aprilie 2012 a început realizarea buncărului pentru laserul de un PW, iar primele teste au fost anunţate pentru 2013, se arată pe site-ul CETAL.

Referindu-se şi la ELI-NP, Costoiu a spus că, de curând, a luat decizia de a include universităţile de medicină şi centrele de medicină în forumul academic al acestui proiect.

'Am încercat în acest an şi jumătate să aducem cât mai aproape cercetarea de oameni. Ne dorim şi mi-am dorit în această perioadă să susţinem foarte mult cercetarea aplicată şi mă bucur de faptul că principalii beneficiari ai cercetării aplicate sunt medici, spitale, centre medicale în general. Practic, în toate aplicaţiile, în toate call-urile de proiecte, cum numim apelurile de proiecte pe care le-am lansat, medicina a fost prezentă cu foarte multe proiecte şi foarte multe dintre aceste proiecte depuse au fost aprobate şi sunt în finanţare. Am semnat de curând, mai puţin de o lună, la Guvern contracte de cercetare, de sprijinire a activităţii de cercetare a laboratoarelor, centrelor de cercetare dar şi de sprijinire a doctoranzilor şi post-doctoranzilor în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Din aceste 300 de milioane de euro, aproape 40 de milioane de euro sunt fonduri destinate activităţii de cercetare sau sprijinirii tinerilor în cercetarea medicală', a mai spus Costoiu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO