Credere acuză OTP Bank că ia dobândă la dobândă și cere implicarea MFP. Banca nu neagă, zice că legea e interpretabilă și cere ajutorul MFP

Asociația Credere, care reprezintă un grup de consumatori care s-a implicat în ultimii zece ani în protejarea intereselor clienților în raport cu băncile, a solicitat astăzi Ministerului Finanțelor Publice începerea unui control la toate băncile comerciale, informează asociația prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Economica.net - mie, 27 mai 2020, 15:04
Credere acuză OTP Bank că ia dobândă la dobândă și cere implicarea MFP. Banca nu neagă, zice că legea e interpretabilă și cere ajutorul MFP

Solicitarea Credere vine în contextul în care asociația acuză OTP Bank că încalcă Ordonanța de Urgență a Guvernului 37/2020 privind suspendarea plății ratelor, încasând sume necuvenite de la clienții săi din România. Asociația a lansat această acuză la adresa băncii, după ce a făcut o analiză solicitată de membrii săi cu privire la modul  în care băncile din România pun în aplicare măsura de suspendare a plății ratelor, adoptată de către Guvern în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Credere a adresat această solicitare MFP, pentru a se putea verifica dacă acțiunile OTP Bank sunt singulare pe piață.

Potrivit dispozițiilor OUG 37/2020, suspendarea plății ratelor presupune un cost suplimentar pentru împrumutat, acesta fiind mai ridicat pentru creditele de consum decât în cazul creditelor ipotecare. Chiar dacă majoritatea băncilor par a respectă prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei „dobândă la dobândă” și sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în pagubă acestuia, se specifică în comunicatul transmis de asociație.

Credere a solicitat implicarea Ministerului Finanțelor Publice, pentru că în actul normativ menționat anterior nu există nicio sancțiune la adresa băncilor comerciale care nu își adaptează politicile prevederilor legale, precum și pentru că Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorilor nu are instrumentele necesare pentru a putea sancționa astfel de practici. Asociația solicită prin comunicatul transmis Ministerului Finanțelor Publice să se implice pentru a pune capăt unor asemenea măsuri luate de bănci, care în actualul context greu pentru întreaga societate duc la creșterea neîncrederii în băncile din România.

Reacția OTP Bank la comunicatul transmis de Credere

În cursul zilei de astăzi, OTP Bank a răspuns acuzațiilor care i-au fost aduse de către Asociația Credere. Banca a subliniat că de la publicarea Ordonanței de Urgență nr. 37/2020 a întreprins toate demersurile necesare pentru o implementare cât mai riguroasă și corectă a cadrului legislativ, politică să fiind orientată imperios în interesul consumatorului.

OTP Bank explică însă că anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare, prin utilizarea unor formulări uneori neclare ce pot fi înțelese diferit.

Potrivit băncii, creditul ipotecar este definit ca un împrumut acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, și un împrumut ce implică un drept legat de un bun imobil, astfel cum sunt acestea reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, precum şi creditele acordate prin programul „Prima casă”, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Definiția dată de legiuitor a avut în vedere exprimarea unor caracteristici ale creditelor ipotecare prin raportare la două condiții cumulativ a fi îndeplinite, prin utilizarea sintagmei “și”: garantat cu ipotecă și ce implică un drept legat de un bun imobil. Aceste sintagme, legate de exprimările anterioare din textul definiției ce fac referire la prevederile Ordonanție de Urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile și ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima Casă” au creat premise interpretării oferite de noi asupra încadrării creditelor în categoria de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de nevoi personale.

OTP Bank anunță că a luat act de interpretările diferite din piață și că face demersuri în prezent pentru obținerea unor clarificări din partea autorităților statului, inclusiv de la Ministerul Finanțelor Publice, astfel încât, dacă va fi necesară o reclasificare a acestor situații în baza lămuririlor oferite de acestea, toate operațiunile necesare urmând să fie efectuate în interiorul perioadei de suspendare fără a aduce niciun prejudiciu sau dezavantaj pentru clienți.

De asemenea, banca precizează că în prezent nu este niciun client afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plății ratelor.

Contrareacția Credere

După comunicatul transmis de OTP Bank ca reacție la acuzele pe care i le-a adus Asociația Credere, a venit și răspunsul organizației, tot sub formă unui comunicat de presă, prin care se specifică faptul că este apreciat răspunsul rapid al băncii la acuzațiile că încasează sume necuvenite de la clienți prin aplicarea deficitară a OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor în
contextul pandemiei de coronavirus.

Credere observă că OTP Bank are dificultăți în interpretarea prevederilor OUG 37/2020, dar nu înțelege cum de banca nu a solicitat clarificări Ministerului Finanțelor Publice anterior implementării soluției de suspendare în contracte, cum de interpretarea celorlalte bănci din sistem diferă de cea a OTP Bank sau de ce până în prezent, după 2 luni de la adoptarea actului normativ, OTP nu a reușit să clarifice toate aspectele interpretabile?

Asociația se arată neîncrezătoare că în lipsa apelului făcut de ea, OTP Bank ar mai fi cerut clarificări din partea MFP cu privire la  modul de implementare a OUG 37/2020.

„Din nefericire, istoria ne arată că atunci când vine vorba despre interpretări, acestea sunt realizate întotdeauna în
detrimentul consumatorilor. Cu toate acestea, facem precizarea că din punctul de vedere al Credere, prin raportare la legislația în vigoare, situația nu necesită clarificări suplimentare, în acest sens OTP Bank neavând dreptul de a reîncadra creditele conform propriei analize, cu consecința perceperii de la consumatori a unor sume de bani în mod necuvenit”, se specifică în cel de-al doilea comunicat al Asociației Credere.
 

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...