Creditarea a scăzut ianuarie. Vezi cât au economisit românii în prima lună a anului

Soldul creditelor acordate de bănci firmelor şi populaţiei a scăzut în luna ianuarie cu 0,2% (0,6% în termeni reali) faţă de luna decembrie, la 222.502 miliarde de lei, recul determinat de reducerea finanţărilor în lei.
Economica.net - joi, 23 feb. 2012, 10:21
Creditarea a scăzut ianuarie. Vezi cât au economisit românii în prima lună a anului

Creditul în lei s-a diminuat cu 1,2% (-1,6% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 0,3% (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 0,2%), potrivit datelor BNR.

La finele lunii ianuarie, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 7,1% (4,2% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2011, pe seama majorării cu 4,9% a componentei în lei (2,1% în termeni reali) şi cu 8,4% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 6,2%).

Creditul guvernamental s-a majorat în luna ianuarie cu 5,6%, la 73.746,5 miliarde lei. La finele lunii, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 17,9% (14,8% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2011.

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în luna ianuarie cu 0,4% faţă de luna decembrie 2011, până la nivelul de 188.106,5 miliarde lei.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,4%, până la 73.809,7 miliarde lei. La 31 ianuarie 2012, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 13,7% (10,7% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2011.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 0,1%, până la 52.367,8 miliarde lei. La 31 ianuarie, depozitele în lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 13,1% (10,1% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2011.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au scăzut cu 1,3%, până la nivelul de 61.929,0 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au diminuat cu 1,9%, până la 14.258,5 miliarde euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au scăzut cu 1,9% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au redus cu 3,8%); depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 3,0% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,9%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei s-au diminuat cu 10,0% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au redus cu 11,8%).

Te-ar mai putea interesa și
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni – INS
Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţ, în următoarele trei luni – INS
Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi......
Casa Verde fotovoltaice: Bugetul prevăzut pentru program va fi de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut – 3 miliarde lei
Casa Verde fotovoltaice: Bugetul prevăzut pentru program va fi de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut – ...
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în ...
AIEA anunţă explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie
AIEA anunţă explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organism de supraveghere nucleară al ONU, a informat joi despre ...
Aurescu – întâlnire cu omologul olandez. Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea la Schengen
Aurescu – întâlnire cu omologul olandez. Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea ...
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la Sibiu, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Regatul ...