Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, rămâne momentan la 5,90%, după ce în ultimele luni a urcat la 5,58% pe an, de la 5,56% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). De asemenea, costul ROBOR la 6 luni a ajuns prima dată în ultimii doi ani la nivelul de 6%, în condițiile în care IRCC este la nivelul de 5,55%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat pentru prima dată în ultimii doi ani la nivelul de 6%. Piața nu exclude ca aceste creșteri să continue, cu atât mai mult cu cât și rezultatele alegerilor dau un factor de nesiguranță.
În mod normal, această majorare a indicelui ROBOR conduce la o creștere a nivelului ratelor la creditele ipotecare vechi.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere de la 5,86% în trimestrul anterior.
În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.