Cum a supravieţuit o bere artizanală făcută într-o fabrică comunistă din Harghita luptei cu gigantul Heineken

O bere artizanală produsă începând din 2013 într-o fostă distilerie comunistă din judeţul Harghita a supravieţuit unui proces pierdut cu gigantul olandez Heineken datorită sprijinului neaşteptat şi discret din partea guvernului Ungariei. Povestea a ajuns în New York Times.
Economica.net - Dum, 06 aug. 2017, 06:33
Cum a supravieţuit o bere artizanală făcută într-o fabrică comunistă din Harghita luptei cu gigantul Heineken

În 2013, antreprenorul Andras Lenard a preluat fosta distilerie comunistă din Sânsimion, judeţul Harghita, şi a început să producă propria bere artizanală, cu promisiunea unui produs natural, nepasteurizat, care respectă legea germană a purităţii berii. A botezat-o Csiki Sor şi a început de la o producţie relativ modestă, de 20.000 de sticle pe zi.

Cu o nouă fabrică de bere la mai puţin de 20 de kilometri de Miercurea Ciuc, unde era produsă de ani buni marca Ciuc Premium, grupul olandez Heineken a dat în judecată, în 2014, competitorul din Sânsimion, sub pretextul că marca Csiki Sor seamănă prea mult cu Ciuc şi încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale companiei.

Litigiul dintre cele două companii s-a prelungit pe parcursul următorilor ani şi a ajuns la urechile guvernului de dreapta din Ungaria, piaţă de desfacere pentru 60% din producţia Csiki Sor, scrie New York Times. Guvernul de la Budapesta a făcut o prioritate din apărarea intereselor etnicilor maghiari din străinătate şi promovarea unui „patriotism economic”, astfel că protejarea mărcii Csiki Sor s-a potrivit, probabil, cu politica de stat.

Astfel se face că în primăvara acestui an, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Janos Lazar, a călătorit la Sânsimion, unde s-a întâlnit cu Andras Lenard. În acelaşi timp, guvernul Ungariei a propus interzicerea logo-ului Heineken, pe motiv că conţine steaua roşie, simbol al comunismului interzis în Ungaria.

„Atunci când guvernul ungar îşi pregăteşte politica economică, nu se gândeşte doar la ţară, ci la întreaga naţiune”, a declarat pentru New York Times purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs. Ungaria trebuie să se asigure că multinaţionalele „nu abuzează de avantajele lor, care vin chiar din faptul că operează la scară internaţională”, a adăugat oficialul.

La mai puţin de o lună după intervenţia Ungariei şi fără vreo legătură explicită cu litigiul Csiki Sor, Heineken a renunţat la proces.

„Am recunoscut valoarea emoţională a brandului Csiki pentru patronii afacerii şi pentru consumatori, precum şi pentru toate părţile interesate din România şi Ungaria”, a afirmat pentru New York Times John-Paul Schuirink, purtător de cuvânt al Heineken. El a subliniat că grupul olandez va lua orice măsuri pentru a-şi apăra logo-ul.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...