Cum eşti păcălit la restaurant să comanzi mai mult. Opt trucuri

Meniurile restaurantelor sunt cu mult mai mult decât o listă cu mâncărurile şi băuturile pe care le putem comanda. Atunci când sunt realizate ţinându-se cont de psihologia consumatorului, ele pot deveni cele mai importante mijloace de majorare a veniturilor.
Economica.net - vin, 01 ian. 2016, 21:42
Cum eşti păcălit la restaurant să comanzi mai mult. Opt trucuri

În mod paradoxal, cu cât mai multe produse există în meniul unui restaurant cu atât este mai dezavantajos pentru patron. Explicaţia face referire, potrivit psihologilor, la o teorie ce poartă numele de paradoxul alegerilor potrivit căreia cu cât avem mai multe opţiuni cu atât devenim mai anxioşi. Consultanţii din industria HORECA au găsit însă şi un număr optim al felurilor de mâncare dintr-o anumită categorie, iar acesta este şapte. „Când includem în meniu mai mult de şapte tipuri de mâncare dintr-o categorie, oaspeţii devin copleşiţi şi confuzi, iar atunci când se întâmplă asta, de obicei aleg un fel pe care l-au mai comandat”, a declarat Gregg Rapp, specialist în realizarea meniurilor. Potrivit acestuia, restaurantele au tot interesul să vândă meniuri noi, care, de cele mai multe ori, sunt şi mai scumpe.

Un alt consultant, Aaron Allen demonstrează această teorie făcând referire la veniturile McDonald’s care au scăzut la nivel global cu 11% anul acesta, în ciuda faptului că numărul produselor pe care le oferă a crescut în ultimii ani de la câteva la aproximativ 140.

„Când clienţii părăsesc restaurantul, se simt mai puţin sătui şi acest lucru se datorează percepţiei că este foarte probabil să fi făcut alegerea greşită”, explică Allen pentru portalul Mental Floss. Or, cu cât pleci mai dezamăgit cu atât probabilitatea de a te mai întoarce şi altă dată este extrem de redusă.

Adaugă fotografii

Introducerea unor fotografii reuşite în meniu asigură o creştere a vânzărilor de până la 30%, mai spune Rapp a cărui teorie este confirmată şi de cercetări ştiinţifice. Universitatea din Iowa a realizat un studiu pe mai mulţi copii dintre care o parte au fost expuşi la imaginea unei salate atunci când serveau masa. Concluzia a fost că probabilitatea să comande o salată a fost de până la 70% mai mare în cazul celor care au văzut imaginea în comparaţie cu cei care nu au văzut-o. „Omul răspunde la imagine în acelaşi mod în care răspunde la produsul în sine”, susţine profesorul Brian Mennecke potrivit căruia imaginile au un efect şi mai mare atunci când sunt animate.  Prea multe imagini însă pot limita efectul.

Manipulează preţurile

Managerii de restaurante fac tot posibilul ca, atunci când comandă, oaspeţii să uite că trebuie să şi achite nota de plată. Astfel, renunţă să mai adauge moneda în care este exprimat preţul. La fel de bine funcţionează şi preţurile gen .99. „9.95 de dolari este un preţ mult mai prietenos decât 10 dolari”, mai spune Rapp care oferă şi o sugestie cu privire la fontul şi locul în care preţurile ar trebui să fie aşezate pe meniu. Preţurile trebuie menţionate în mod discret după descrierea felului de mâncare şi cu un font identic.

Cele mai scumpe produse stau la început

Atunci când deschizi meniul şi vezi că primul fel are un preţ exorbitant, orice vine după acesta ţi se pare rezonabil. Aceasta este şi explicaţia pentru care cele mai scumpe produse sunt prezentate la început. Mai mult, astfel de produse oferă clienţilor senzaţia că se află într-un local cu standarde înalte ceea ce îi va determina să creadă că şi gustul mâncării este foarte bun. „Modul în care sunt aşezate preţurile în meniu îi face pe clienţi să se simtă satisfăcuţi de restaurant”. 

Se joacă cu percepţia

Aşa cum lanţurile de magazine aşază produsele profitabile pentru ei la nivelul ochilor şi restaurantele concep meniurile astfel încât să îi facă pe clienţi atenţi la anumite feluri. „Partea dreaptă-sus a fiecărui meniu ar trebui să fie locul cu felurile cele mai profitabile pentru restaurant, pentru că acolo ne uităm prima dată. Aperitivele ar trebui aşezate în stânga-sus, iar imediat după ele ar trebui să foie prezentate salatele”, explică expertul.

Folosesc culori

Potrivit consultantului Allen, anumite culori generează anumite stări de spirit şi duc la anumite comportamente. „Albastru este o culoare liniştitoare. De asemenea, unele studii sugerează că roşul stimulează apetitul în timp ce galbenul ne atrage atenţia. Cele două culori împreună reprezintă cea mai bună combinaţie pentru realizarea unui meniu”, mai spune Allen.

Folosesc un limbaj extravagant

Un studiu realizata de Universitatea Cornell indică faptul că restaurantele care au meniuri în care produsele sunt descrise amănunţit vând cu pînă la 30% mai mult decât cele care folosesc descrieri sumare. „Cu cât scrii mai mult pe meniu cu atât clienţii cred că plătesc mai puţin. Au impresia că le dai mai mult pentru respectiva sumă de bani”, explică Rapp, potrivit căruia o descriere complexă induce părerea unui gust mai bun. „oamenii gustă ce le spui tu că gustă”, mai spune specialistul. Atribute precum „crescut la fermă sau din surse locale” atrag clienţii pentru că induc ideea calităţii superioare.

Te fac să te simţi nostalgic

Cu toţii avem meniuri care ne aduc aminte de trecut, iar restaurantele ştiu asta foarte bine şi folosesc acest lucru în avantajul lor. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate din listări au avut loc în 2021, a afirmat, joi, directorul general al BVB,......
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...