Cum plătesc europenii în magazinele moderne. În Franța există un Carrefour unde clienții intră și ies fără a trece de vreo poartă, în Marea Britanie un Aldi unde nu se mai scanează niciun produs

În timp ce în România se discută despre legiferarea magazinelor care înlocuiesc casierii cu case de marcat self-scan, în restul statelor europene se testează magazine în care clienții sunt liberi să intre și să iasă din magazin fără a fi nevoiți să treacă printr-o poartă de acces, plata făcându-se aproape instantaneu.
Alina Stanciu - lun, 06 mart. 2023, 22:15
Cum plătesc europenii în magazinele moderne. În Franța există un Carrefour unde clienții intră și ies fără a trece de vreo poartă, în Marea Britanie un Aldi unde nu se mai scanează niciun produs

În 1918, în Memphis, Tennessee, SUA, lanțul de magazine alimentare Piggly Wiggly introducea, pentru prima dată în lume, serviciul de autoservire. În schimbul promisiunii unor prețuri mai bune, clienții erau încurajați să își ia singuri produsele de la raft în loc să ceară unui vânzător. Acum, acesta este modelul îmbrățișat de toate supermarketurile și hypermarketurile din lume. Chiar și magazinele de sub 100 de mp au astfel de serviciu, magazinele cu vânzare asistată fiind destul de puține.

Cu casele self, situația a fost oarecum similară. În 1987, Los Angeles Times scria despre o „revoluție în retail”. „Cumpărătorii „se transformă în propriii angajați din magazin”, pe măsură ce mașinile automate de plată scurtează cozile de cărucioare și reduc costurile de personal”, scria celebra publicație.

Self check-out reducea cheltuielile cu forța de muncă ale magazinelor cu până la 66%, potrivit unui alt articol din 1988 din Miami Herald.

Între timp, sistemul a pătrus peste tot în lume, ajungându-se chiar la magazine în care nu se mai folosesc nici măcar aceste case self. Și în România există astfel de sisteme în toate lanțurile de magazine moderne.

În 2021, spre exemplu, retailerul francez Carrefour anunța că toate magazinele pe care urma să le deschidă din acel moment ar fi trebuit să fie 100% Self Service.

“Focusul nostru este ca următoarele Hipermarketuri și Marketuri să fie 100% Self Service”, declarau, în martie 2021, pentru Economica.net oficialii Carrefour după ce  au inaugurat, la Sfântu Gheorghe, primul  hipermarket 100% Self Check-out al rețelei și al 41-lea în total.

Săptămâna trecută, decizia de a renunța complet la casieri anunțată de Auchan a stârnit însă o multitudine de racții înclusiv în mediul politic.

PSD, spre exemplu, se gândește la taxe suplimentare pentru magazinele care folosesc doar self-scan.

Cumpărături plătite în 10 secunde, fără case self

În noiembrie 2021, retailerul francez Carrefour a inaugurat în Franța primul Carrefour Flash, un format inovator care, prin tehnologia oferită de compania de tehnologie AiFi,  permite cumpărătorilor să plătească în 10 secunde. Sistemul de plată nu implică scanarea niciunui produs, plata se face aproape instantaneu, iar clienții sunt liberi să intre și să iasă din magazin fără a fi nevoiți să treacă printr-o poartă de acces. Nu este nevoie să descarce o aplicație sau să se înregistreze în prealabil. Și nu există surprize – ei pot vizualiza cheltuielile totale în timp real.

Toate acestea sunt posibile printr-un sistem ce include 60 de camere HD, aproape 2000 de senzori încorporați în rafturile conectate, un algoritm de interpretare a tuturor datelor și un sistem de plată pe tabletă.

Clienții sunt urmăriți în mod anonim, fiind percepuți de software ca avataruri virtuale  alocate de îndată ce intră în magazin. Produsele pe care le ridică sunt detectate automat și apoi adăugate în coșul lor virtual. După ce termină cumpărăturile, clienții trebuie doar să își valideze coșul la un chioșc și apoi să plătească fără contact. Aceștia pot primi imediat o chitanță electronică prin simpla scanare a unui cod QR. Un chioșc de plată automată este, de asemenea, disponibil pentru toți clienții care doresc să plătească cu numerar.

Magazinul are doar patru angajați care sunt prezenți pentru a deschide magazinul și pentru a supraveghea funcționarea sistemului, comerț online și  consiliere clienți.

Discounterul Aldi, al cincilea cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie, cu origini germane, a deschis anul trecut în ianuarie, la Londra, un magazin pilot în care nu există deloc case de marcat, nici măcat de tipul celor self-scan. Clienții trebuie doar să descarce o aplicație pe telefoanele mobile.
Noul magazin pilot este situat pe Greenwich High Street din Londra și permite clienților să-și finalizeze cumpărăturile fără a scana vreun produs și fără a fi nevoiți să treacă pe la casa de marcat. Totul este posibil datorită unei aplicații a lanțului de magazine, Aldi Shop&Go, pe care clienții trebuie să o descarce pentru a putea intra în magazin și a ieși după finalizarea cumpărăturilor, fără a mai trece pe la vreo casă de marcat.

Aplicația funcționează în tandem cu un sistem de camere video furnizat de compania de tehnologie AiFi care filmează clienții atunci când iau produse de pe raft. Astfel, odată ce clientul părăsește magazinul, cumpărăturile îi vor fi taxate automat prin metoda de plată selectată, iar în aplicație va apărea o chitanță.

Clienții care doresc să cumpere alcool sau alte produse ce nu pot fi vândute minorilor, vor putea folosi tehnologia de estimare facială a vârstei pentru a autoriza achiziția. Această tehnologie, furnizată de Yoti, le permite clienților să își confirme vârsta în câteva secunde prin intermediul aplicației Aldi Shop&Go. Cei care optează să nu folosească sistemul vor fi în schimb verificați din punct de vedere al vârstei de către un angajat din magazin.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia Stratum Energy România LLC, împreună cu Stratum Energy Romania LLC......
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...