Cum s-a descurcat economia României prin criza COVID față de cele europene- Analiză

Odată cu publicarea PIB-ului pe trimestrul al treilea, evoluția economiei României prin criză poate fi comparată cu evoluțiile externe. Concluzia ar fi că ne-am mișcat în rând cu europenii, mai bine decât Spania sau Marea Britanie, mai slab decât Italia, Polonia sau Germania.
Ionut Tudorica - Dum, 15 nov. 2020, 20:41
Cum s-a descurcat economia României prin criza COVID față de cele europene- Analiză

Economia României a crescut cu 5,6%, în trimestrul al treilea, faţă de trimestrul doi. Vine după o scădere de 12,3% în trimestrul al doilea față de primul și rămâne la o scădere agregată pe cele trei trimestre de 5,1% pe trei trimestre anualizat, puțin sub ritmul economiilor din zona euro. Estimarea pentru finalul anului, făcută în vară de Comisia Europeană pentru România este o scădere de 6%. Cel mai probabil, în urma rezultatelor de pe al treilea trimestru toate previziunile vor fi revizuite.

Comparativ cu economia fanion a Europei, a Germaniei, a noastră a avut o mișcare mai amplă pe scădere și o recuperare mai mică în T3, dar rezultatul anualizat nu este cu mult diferit, sub un punct procentual.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut cu un record de 8,2 la sută în al treilea trimestru, în efortul de recuperare, după scăderea istorică de 9,8 la sută din al doilea trimestru. Creșterea a fost susținută de o revenire a consumului gospodăriilor, investiții puternice în utilaje și echipamente și o creștere bruscă a exporturilor. De la un an la altul, economia a scăzut cu 4,3 la sută la al treilea trimestru, recuperând  de la o contracție record de 11,3 la sută în perioada precedentă.

Vizavi de a doua mare economie a Uniunii, Franța, amplitudinea mișcărilor a fost mai mică în România. Franța a scăzut cu 13,7%, dar a recuperat extrem de puternic în trimestrul al treilea, cu 18,2%. Franța are estimată o scădere anuală de 4,3%.

Stăm mult mai bine decât Spania, care după o scădere de 17,8% în T2 și o recuperare de 16,7, are o rată anuală de scădere de 8,7%.

A doua mare destinație a muncitorilor români, Marea Britanie, s-a chinuit cel mai rău cu criza. A scăzut în T2 cu 19,8% și a recuperat în T3 15%. Estimarea anuală este o contracție de 9,6%.

Italia, o altă destinație pentru muncitorii români s-a descurcat foarte bine în acest context. După o scădere de 13% în T2, a revenit puternic în T3 cu 16,1%. Scăderea per total an ar fi de 4,7%.

În ansamblul zonei euro, scăderea din T2 a fost de 11,2%, ceva mai mică decât a României, dar nu cu mult, dar revenirea a fost consistent mai mare, de 12,7 în T3. Rata anuală ar fi o scădere de 4,3%. 

Bulgaria a reușit după o scădere de 10% în T2 și o creștere mai slabă decât a României,de 4,3% în T3 să ajungă la o scădere de 5,2%, asemănătoare cu a României.

Cazul Poloniei

Polonia iese din tipare și reușește o scădere în acest an de doar de 1,6%. După o scădere cu numai 8,9% în T2 și o revenire de 7,7% în T3. Estimările UE pentru Polonia erau o scădere de 4,3% la sfârșitul acestui an. Polonia a luat în criza COVID  măsuri asemănătoare cu ale României și în cam același timp, însă a avut un pachet foarte mare alocat investițiilor. 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...