Cum s-a descurcat economia României prin criza COVID față de cele europene- Analiză

Odată cu publicarea PIB-ului pe trimestrul al treilea, evoluția economiei României prin criză poate fi comparată cu evoluțiile externe. Concluzia ar fi că ne-am mișcat în rând cu europenii, mai bine decât Spania sau Marea Britanie, mai slab decât Italia, Polonia sau Germania.
Ionut Tudorica - Dum, 15 nov. 2020, 20:41
Cum s-a descurcat economia României prin criza COVID față de cele europene- Analiză

Economia României a crescut cu 5,6%, în trimestrul al treilea, faţă de trimestrul doi. Vine după o scădere de 12,3% în trimestrul al doilea față de primul și rămâne la o scădere agregată pe cele trei trimestre de 5,1% pe trei trimestre anualizat, puțin sub ritmul economiilor din zona euro. Estimarea pentru finalul anului, făcută în vară de Comisia Europeană pentru România este o scădere de 6%. Cel mai probabil, în urma rezultatelor de pe al treilea trimestru toate previziunile vor fi revizuite.

Comparativ cu economia fanion a Europei, a Germaniei, a noastră a avut o mișcare mai amplă pe scădere și o recuperare mai mică în T3, dar rezultatul anualizat nu este cu mult diferit, sub un punct procentual.

Produsul intern brut al Germaniei a crescut cu un record de 8,2 la sută în al treilea trimestru, în efortul de recuperare, după scăderea istorică de 9,8 la sută din al doilea trimestru. Creșterea a fost susținută de o revenire a consumului gospodăriilor, investiții puternice în utilaje și echipamente și o creștere bruscă a exporturilor. De la un an la altul, economia a scăzut cu 4,3 la sută la al treilea trimestru, recuperând  de la o contracție record de 11,3 la sută în perioada precedentă.

Vizavi de a doua mare economie a Uniunii, Franța, amplitudinea mișcărilor a fost mai mică în România. Franța a scăzut cu 13,7%, dar a recuperat extrem de puternic în trimestrul al treilea, cu 18,2%. Franța are estimată o scădere anuală de 4,3%.

Stăm mult mai bine decât Spania, care după o scădere de 17,8% în T2 și o recuperare de 16,7, are o rată anuală de scădere de 8,7%.

A doua mare destinație a muncitorilor români, Marea Britanie, s-a chinuit cel mai rău cu criza. A scăzut în T2 cu 19,8% și a recuperat în T3 15%. Estimarea anuală este o contracție de 9,6%.

Italia, o altă destinație pentru muncitorii români s-a descurcat foarte bine în acest context. După o scădere de 13% în T2, a revenit puternic în T3 cu 16,1%. Scăderea per total an ar fi de 4,7%.

În ansamblul zonei euro, scăderea din T2 a fost de 11,2%, ceva mai mică decât a României, dar nu cu mult, dar revenirea a fost consistent mai mare, de 12,7 în T3. Rata anuală ar fi o scădere de 4,3%. 

Bulgaria a reușit după o scădere de 10% în T2 și o creștere mai slabă decât a României,de 4,3% în T3 să ajungă la o scădere de 5,2%, asemănătoare cu a României.

Cazul Poloniei

Polonia iese din tipare și reușește o scădere în acest an de doar de 1,6%. După o scădere cu numai 8,9% în T2 și o revenire de 7,7% în T3. Estimările UE pentru Polonia erau o scădere de 4,3% la sfârșitul acestui an. Polonia a luat în criza COVID  măsuri asemănătoare cu ale României și în cam același timp, însă a avut un pachet foarte mare alocat investițiilor. 

Te-ar mai putea interesa și
Decizie judecătorească: 2 milioane de români, buni de plată. Cum explică ASF și asigurătorii obligația  RCA pentru rablele care nu mai circulă și ce amenzi riscă proprietarii
Decizie judecătorească: 2 milioane de români, buni de plată. Cum explică ASF și asigurătorii obligația RCA pentru ...
Economica.net anunța recent, în premieră, că o decizie a Curții Europene de Justiție (CJUE) arată fără echivoc faptul că toate vehiculele înmatriculate pe teritoriul Uniunii Europene,......
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane ...
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...