Cum să economiseşti bani atunci când munceşti în străinătate

Munca în străinătate este grea și necesită multe sacrificii din partea oricărui român care pleacă de lângă familie. Cu toate că banii câștigați la munca în străinătate pot fi chiar și de 5 ori mai mulți decât salariul din România, totuși costurile și traiul sunt mai scumpe.
Ion Dobreanu - mar, 26 apr. 2022, 14:22
Cum să economiseşti bani atunci când munceşti în străinătate

Se spune că oamenii educați financiar și atenți la modul în care își cheltuie banii nu rămân niciodată fără și mai mult, reușesc să pună deoparte chiar și din puținul pe care îl au.

5 modalități prin care poți economisi bani în străinătate
Nu este nicio magie și nu ai nevoie de nimic pentru a putea economisi bani! Tot ce ne trebuie este un pic îndrumare și voință. Cum ai putea să pui deoparte mai mulți bani prin doar câteva lucruri la care nu ai fost atent niciodată?

1. Pune 10% din bani deoparte încă din momentul în care ai luat salariul
Această regulă este extrem de utilă și este respectată de oamenii de succes. Odată format acest obicei, vei observa cum de la un an la altul, economiile tale încep să prindă contur și cu cât devii mai responsabil, poți crește această suma la 15-20%.

De metoda celor 6 borcane ai auzit vreodată? Aceasta spune că 10% din veniturile noastre trebuie să meargă către economii.

Spre exemplu, dacă salariul tău din străinătate este de 1500 euro net, la momentul în care ai primit banii, 150 de Euro (10% din salariu) îi pui în contul de economii sau în locul în care îți ții economiile. Restul banilor este recomandat să-i folosești după metoda de mai sus.

2. Fă-ți o asigurare medicală privată
Este extrem de important să ne facem o asigurare de sănătate privată atunci când mergem la muncă în străinătate. Chiar dacă considerăm că suntem perfect sănătoși și că nu pot apărea probleme, niciodată nu știi!

Serviciile medicale din străinătate sunt foarte scumpe și mulți români nu-și permit să ofere pentru o simplă consultație 100-150 Euro. O asigurare de sănătate privată te poate scăpa de această grijă și te va ajuta să economisești bani pe termen lung.

3. Folosește bicicleta ca mijloc de transport
Eficiența unei biciclete este necontestată deja în marile orașe europene, iar în multe dintre acestea, oamenii folosesc bicicleta mai mult decât mijloacele obișnuite de transport.

Pe lângă faptul că bicicleta este o modalitate de a proteja mediul și de a decongestiona traficul, aceasta prezintă și avantaje de ordin financiar.

Bicicleta este un mijloc de transport care implică costuri 0, iar achiziționarea acesteia este foarte ușor de realizat, mai ales dacă o cumperi second-hand. Bicicleta te poate ajuta să economisește peste 50 Euro în fiecare lună, bani necesari transportului în comun sau combustibililui necesar pentru mașina personală.

4. Folosește-ți dreptul de recuperare a taxelor
Știai că îți poți folosi dreptul de a recupera taxe din străinătate pentru perioada muncită? Autoritățile fiscale rețin de multe ori mai multe taxe decât sunt necesare, astfel că oamenii pot primi înapoi chiar și peste o mie de euro pe an din taxele plătit în plus.

Spre exemplu, românii pot recupera taxe din țări precum Germania, Olanda, Austria, Belgia și multe altele.

Românii pot aplica pentru recuperarea taxelor prin intermediul companiilor specializate, care în primă fază le oferă o estimare a sumei pe care o pot recupera (în baza adeverinței de venit de la angajator) și apoi aplică direct la fiscul din țara respectivă.

Companiile specializare spun că românii își pot recupera taxele din străinătate, atât din impozitul pe salariu, cât și din alocația copiilor, transport, chirie și câteva alte impozite pe care le reține statul în care muncesc.

5. Cumpără-ți bilete de avion în avans
Specialiștii în călătorii spun că cel mai bine este să ne achiziționăm biletul de avion în avans (fie că plecăm la muncă sau ne întoarcem acasă). Aceștia spun că biletul trebuie achiziționat la o perioadă de 5 luni – 45 de zile înaintea zborului!

Cu cât perioada în care îți planifici zborul este mai aglomerată (vacanțe, sărbători etc) cu atât biletele sunt mai scumpe. Recomandat este să achiziționezi biletul în avans și să optezi pentru cele mai bune momente. Iată o serie de sfaturi pentru a economisi bani:

  • Zboară în zilele pentru care biletele sunt mai ieftine: marți și miercuri, duminică
  • Evită să zbori în zilele pentru care biletele sunt cele mai scumpe: joi, vineri și sâmbătă
  • Cumpără bilete cu zboruri de seară sau noapte.
Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...