Cum să plăteşti mai puţin la factura de încălzire – sfaturile E.ON

Izolarea termică a locuinţei, utilizarea unui termostat şi deschiderea largă a ferestrelor pentru perioade scurte de timp sunt câteva dintre măsurile care duc la scăderea facturii la încălzire cu câteva zeci de procente, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul E.ON România, care enumeră mai multe sfaturi pentru reducerea consumului de gaze.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 09:24
Cum să plăteşti mai puţin la factura de încălzire - sfaturile E.ON

‘Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aproximativ 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult. Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire’, recomandă specialiştii.

În plus, este utilă montarea unui cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.

‘Folosiţi panouri solare pentru a reduce costurile de preparare a apei calde, întrucât aceste instalaţii pot acoperi până la 80% din necesarul de apă caldă menajeră al unei locuinţe. Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire’, mai spun cei de la E.ON.

De asemenea, ajută şi izolarea îmbinărilor ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

Consumatorii trebuie să se asigure şi de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz.

‘Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit. În spaţiile unde nu desfăşuraţi activităţi zilnice, vă recomandăm reglarea unei temperaturi mai scăzute. Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp’, mai recomandă experţii.

Totodată, este util să izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură. Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator şi aerul ambiental şi aerisiţi caloriferele de câte ori este cazul.

În ceea ce priveşte folosirea apei calde, este bine să setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

Înlocuiţi pe cât posibil băile în cadă cu duşuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă şi implicit de gaze naturale. Pentru un duş se foloseşte de două sau chiar de trei ori mai puţină apă faţă de o baie în cadă. Folosiţi capuri de duş low-flow (curgere lentă) sau baterii de cadă cu două trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apă caldă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Immofinanz a vândut către Oresa mallul Armonia, închis în 2021 și transformat în centru logistic și industrial
Immofinanz a vândut către Oresa mallul Armonia, închis în 2021 și transformat în centru logistic și industrial
Dezvoltatorul Immofinanz a anunțat vânzarea fostului centru comercial Armonia Arad către Oresa. Mallul a fosst deschis ...
Cum se poate tăia porcul din gospodării anul acesta și de unde este sigur să cumperi. Regulile Autorității Sanitare Veterinare
Cum se poate tăia porcul din gospodării anul acesta și de unde este sigur să cumperi. Regulile Autorității Sanitare ...
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării ...
Volkswagen a suspendat temporar producția Passat și Arteon
Volkswagen a suspendat temporar producția Passat și Arteon
Grupul Volkswagen resimte tot mai acut lipsa semiconductorilor și s-a văzut nevoit să oprească uzina din Emden până ...