Cum vor creşte veniturile medicilor din spitale din 2014

Din 2014, medicii din spitalele publice vor putea câştiga mai mulţi bani dacă vor oferi asistenţă medicală după program, tot în spitalul public, pacienţilor care vor să fie internaţi şi trataţi în regim privat, contra cost. 60% din banii plătiţi de pacienţii care vor să fie trataţi în regim privat într-un spital public vor intra în buzunarul medicului care i-a tratat, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică astăzi.
Cristina Şomănescu - joi, 01 aug. 2013, 13:09
Cum vor creşte veniturile medicilor din spitale din 2014

În prezent, un medic specialist dintr-un spital clinic are, în medie, un salariu brut lunar de 2.663 lei iar un medic primar are, în medie, un salariu de bază brut lunar de 3.256 lei. Fondurile pentru salariile acestora provin în bună măsură din Fondul naţional unic de asigurări de sănătate, în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de la nivel naţional.

Din cauza salarizării modeste, tot mai mulţi medici din spitale aleg să-şi rotunjească veniturile lucrând în clinici, spitale private, după orele de program de la spitalele publice la care sunt angajaţi.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a pus astăzi în dezbatere publică un proiect de lege a salarizării medicilor din spitale care prevede, în esenţă, ca medicii din spitalele publice să poată câştiga mai mulţi bani dacă tratează după program, tot în spitalul public, pacienţi care vor să fie internaţi şi trataţi în regim privat. Cu o condiţie! Medicii trebuie să renunţe să mai lucreze în sectorul medical privat.

Din 2014, medicii specialişti şi primari din spitale pot obţine venituri suplimentare din asigurarea asistenţei medicale ambulatorii sau spitaliceşti în regim privat, în cadrul spitalelor publice la care sunt angajaţi.
60% din banii plătiţi de pacienţii care aleg să fie trataţi de un anumit medic în regim privat în spitalul public vor reveni medicului care i-a tratat.

Ce înseamnă internare în regim privat într-un spital public

Pacienţii care vor dori să fie trataţi de un anumit medic dintr-un spital public vor fi internaţi contra cost în regim privat, în cadrului spitalului public, se specifică în proiectul de lege. Pacienţii trataţi în regim privat în spitalele publice sau aparţinătorii lor vor achita contravaloarea serviciilor medicale în regim privat la casieria spitalului public la care sunt internaţi.

Ce condiţii trebuie să întrunească medicii ca să poată obţine mai mulţi bani din tratarea pacienţilor internaţi în regim privat, în spitalul public

– să aibă contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parţial);
să nu lucreze deloc în sectorul medical privat;
– să asigure îngrijirea pacienţilor în regim privat în spitalul public în care lucrează, în afara programului de lucru;
– să asigure tratamentul pacienţilor în regim privat şi în regim public din spitalul public – nediscriminatoriu şi mai ales fără condiţionarea actului medical.

Ce medici nu vor putea trata pacienţi în regim privat în spitalele publice la care sunt angajaţi

Proiectul de lege prevede ca medicii de specialitatea medicină de urgenţă şi medicii în specialitatea anestezie terapie intensivă, cu o excepţie (este vorba de medicii de anestezie intensivă care tratează în ambulatoriu, în regim privat, pacienţii pentru tratamentul durerii) să nu poată trata pacienţi în regim privat în spitalele publice la care sunt angajaţi.

Pacienţii trataţi în regim privat vor putea ocupa cel mult 20% din capacitatea secţiei spitalului public.

Timpul alocat pacienţilor trataţi în regim privat nu poate depăşi 20% din timpul programului normal de lucru al medicului în spital iar consultarea pacienţilor în regim privat în ambulator se va face în afara programului normal de lucru al medicului, stabileşte proiectul de lege.

Unde se vor duce banii plătiţi de pacienţii internaţi în regim privat în spitalele publice

Banii plătiţi de pacienţii care vor să fie trataţi în regim privat în spitale publice vor fi distribuiţi astfel:
60% din banii achitaţi de pacienţii internaţi în regim privat revin medicului care i-a tratat;
30% din bani revin personalului implicat direct în tratarea pacienţilor în regim privat, în spitalul public.
10% din bani revin spitalului public în care pacienţii au fost trataţi în regim privat.
În cazul intervenţiilor chirurgicale, medicul anestezist poate câştiga până la 50% din banii cuveniţi personalului implicat direct în tratarea pacientului în regim privat, în spitalul public.

Doar medicii vor fi plătiţi funcţie de performanţă, nu toate categoriile de personal din spitale

Tot din 2014, Ministerul Sănătăţii (MS) dă startul unui proiect-pilot de creştere a veniturilor medicilor în spitale, funcţie de performanţă, proiectul urmând să se întindă pe o perioadă de şase luni.

Doar medicii specialiști și medicii primari angajaţi cu contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu contract individual de muncă cu timp parţial în spitale vor fi incluşi în proiectul-pilot al MS.

Veniturile medicilor din spitale vor avea o parte fixă, reprezentată de salariul de bază, şi o parte variabilă care se calculează funcţie de următoarele criterii de performanţă: competenţa profesională, calitatea activităţii profesionale, cantitatea actului profesional, continuitatea în funcţie în acelaşi spital, o cotă parte din tratarea pacienţilor în regim privat  în cadrul spitalului la care medicii sunt angajaţi.
Veniturile medicilor din spitale vor mai fi formate şi din sporuri pentru condiţii de muncă, venituri din gărzile efectuate.

Algoritmul de calcul al criteriilor de performanţă antemenţionate, precum şi sporurile, veniturile din gărzi dar şi spitalele în care se va derula proiectul-pilot vor fi explicitate în legislaţia secundară.

Venitul individual al medicilor se va stabili lunar, funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă, cu condiţia să se încadreze în cheltuielile de personal ale spitalului.

În mod evident, pe toată durata proiectului-pilot, în cazul medicilor din spitalele incluse în proiect nu se va aplica legislaţia în vigoare referitoare la stabilirea salariului de bază, sporuri şi gărzi, ci prevederile explicitate în proiectul de lege şi cele care vor fi expuse în legislaţia secundară, neanunţată încă de Ministerul de resort. 

Te-ar mai putea interesa și
Poşta Română va distribui cardurile către beneficiarii programului „Sprijin pentru România”
Poşta Română va distribui cardurile către beneficiarii programului „Sprijin pentru România”
Poşta Română a semnat, miercuri, la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic pentru sprijinirea......
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor beneficia de asistență financiară de urgență pentru refugiații ucraineni
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor beneficia de asistență financiară de urgență pentru refugiații ucraineni
Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul ...
Guvernul a decis să reducă valoarea unui împrumut luat de la BDCE pentru construirea de locuințe pentru tineri
Guvernul a decis să reducă valoarea unui împrumut luat de la BDCE pentru construirea de locuințe pentru tineri
Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să aprobe, printr-o hotărâre, un amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre ...
O vilă de 1500 mp situată în Pădurea Snagov a fost scoasă la vânzare pentru suma de 4,2 milioane de euro
O vilă de 1500 mp situată în Pădurea Snagov a fost scoasă la vânzare pentru suma de 4,2 milioane de euro
Compania imobiliară Bonvie Snagov anunță listarea unei proprietăți în valoare de 4,2 milioane euro, situată în mijlocul ...