Cum văd managerii economia României în următoarele trei luni – sondaj INS

Managerii societăţilor comerciale din România estimează, pentru o următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii din industrie, construcţii şi servicii, precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, şi se aşteaptă la o scădere moderată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.
Economica.net - mar, 28 iul. 2015, 07:15
Cum văd managerii economia României în următoarele trei luni - sondaj INS

Conform anchetei de conjunctură a INS, realizată în decursul lunii iulie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). De asemenea, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +32%), urmată de fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +31%).

În cazul preţurilor produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). În acelaşi timp, referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Pe segmentul construcţiilor, potrivit estimărilor din luna iulie 2015, se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%). În plus, managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii anticipează, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +34) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +32). De asemenea, angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7), precum şi o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -12).

Estimările realizate în luna iulie 2015 arată că, în ceea ce priveşte cererea de servicii (cifra de afaceri), se va consemna o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). În plus, se va înregistra o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%), iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...