Cursul a închis sesiunea aproape de 4,3950 lei/euro

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în a doua parte a sesiunii interbancare de luni, însă cotaţiile şi-au oprit creşterea la 4,3960 lei/euro, nivel la care unii dealeri cred că BNR a intervenit în favoarea leului.
Economica.net - lun, 28 ian. 2013, 15:24
Cursul a închis sesiunea aproape de 4,3950 lei/euro

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,3940 – 4,3950, în creştere cu circa 2 bani faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când băncile cotau euro la 4,3640 – 4,3660 lei.

La deschidere, euro era schimbat la 4,3700 – 4,3725 lei, iar cererea comercilă de valută a pus presiune pe curs încă din primele transferuri.

În prima parte a zilei, cursul s-a apropiat de 4,39 lei/euro, iar maximul tranzacţionat a fost de 4,3960 lei/euro.

Unii dealeri cred ca la acest nivel banca centrală a început să intre indirect în piaţă prin ordine de vânzare de valută, cel mai probabil pentru a tempera deprecierea leuilui, nefiind adepta unei volatilităţi ridicate.

Dealerii nu exclud o continuare a deprecierii leului în această săptămână, având în vedere că Finanţele nu mai au programate nicio licitaţie de obligaţiuni, astfel că jucătorii străini nu mai au motive să fie interesaţi de moneda locală.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă în creştere cu 2,71 bani, la 4,3877 lei/euro.

Banca centrală a publicat vineri un curs de referinţă în scădere, la 4,3606 lei/euro, aprecierea leului fiind sprijinită în principal de intrarea jucătorilor străini pe obligaţiunile de stat vândute joi de Ministerul Finanţelor.

Pentru moneda americană, referinţa a urcat cu 1,43 bani, la 3,2625 lei/dolar, de la 3,2482 lei/dolar.

În acelaşi timp, referinţa pentru francul elveţian a de la 3,5162 lei/franc la 3,5227 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat la 6,46 – 6,96%, de la 5,95 – 6,45% vineri, întrucât băncile au nevoie de fonduri pentru decontarea obligaţiunilor pe zece ani cumpărate joi. Totodată, au crescut şi randamentele la o săptămână, de la 5,51 – 6,01% la 5,89 – 6,39%.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Oamenii care lucrează în serviciile de meteorologie din România au de astăzi la dispoziţie cele mai performante echipamente finanţate din fonduri europene, a declarat, luni, ministrul Mediului,......
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...