UPDATE Economia e blocată: cursul valutar îngheaţă, dobânzile cresc, în lipsa banilor din Bugetul 2019. BNR ar putea injecta piaţa cu lei

Moneda naţională s-a stabilizat săptămâna trecută în jurul valorii de 4,74 lei pentru un euro. ROBOR în schimb tinde să atingă noi maxime. Ambele valori sunt balansate la ora actuală de lichiditatea redusă de pe piaţa interbancară. Ministerul Finanţelor este mai strâns la pungă decât de obicei, în lipsa publicării bugetului pe 2019 în Monitorul Oficial. Ministrul Teodorovici atrage atenţia că situaţia poate continua, în lipsa unei promulgări din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Doar BNR poate schimba situaţia. Banca ar putea face REPO pe 18 februarie pentru a da lichiditate pieţei, dar aşteaptă deciziile legate de taxa pe activele bancare, ne-au spus surse.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 17 feb. 2019, 21:12
UPDATE Economia e blocată: cursul valutar îngheaţă, dobânzile cresc, în lipsa banilor din Bugetul 2019. BNR ar putea injecta piaţa cu lei

Surse din piaţa bancară ne-au declarat că „în acest moment piaţa este un pic cam strânsă pe lichidităţi, fapt care a ajutat şi la o stabilizare a cursului de schimb în jurul valorii de 4,74 de lei pentru un euro”. Săptămâna trecută leul s-a apreciat faţă de moneda unică europeană cu 50 de puncte de bază. Chiar dacă avem în continuare presiune pe cursul de schimb, nivelul de 4,74 lei pentru un euro se dovedeşte a fi momentan un bun punct de echilibru, după cum sugerează şi raportul zilnic de analiză transmis de ING Bank investitorilor. Totuşi, trebuie menţionat că în minuta ultimei ședințe a Consiliului de administrație al BNR s-a făcut o remarcă interesantă cu privire la prețurile de import, care se preconizează că vor creşte „relativ mai rapid în 2019” din cauza „evoluțiilor probabile ale cursului de schimb al leului”.

La lichiditatea insuficientă din piaţă, care a dus şi nivelul ROBOR la şase luni la cel mai mare nivel înregistrat din decembrie 2018 până acum, de 3,35%, contribuie în principal lipsa de apetit a Ministerului Finanţelor pentru cheltuieli în această perioadă, potrivit unor dealeri. „Neavând încă bugetul publicat în Monitor multe din cheltuielile specifice acestei perioade rămân neefectuate”, spune unul dintre ei.

Cheltuielile statului pot suferi noi amânări

Bugetul a fost adoptat săptămâna trecută de Parlament. Însă momentul publicării actului în Monitorul Oficial, şi deblocarea cheltuielilor statului, poate suporta amânări. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat, duminică seară, că este foarte probabil ca preşedintele Klaus Iohannis să trimită proiectul de buget spre reexaminare Parlamentului.

Lipsa de lichiditate o dovedeşte şi faptul că băncile comerciale nu au putut coborî mai mult de 3,36% costul licitaţiei de titluri de stat pe termen scurt (11 luni), fapt care a condus la respingerea tuturor ofertelor de către Ministerul Finanţelor. Totuşi, apropierea sfârşitului de lună ar putea readuce lichiditatea în piaţă, odată cu efectuarea plăţilor companiilor către buget (MF).

BNR ar putea scoate din impas băncile comerciale pe 18 februarie printr-o operaţiune REPO (injecţie de lichiditate în piaţă), îndeplinindu-şi astfel rolul de arbitru care reglează piaţa. Totuşi, argumentele pro şi contra acestei măsuri sunt împărţite. O injecţie de lichiditate ar permite din nou leului să se deprecieze, dar ar reduce nivelul ROBOR, indicator atât de disputat în ultima perioadă de timp. Reducerea ROBOR într-o zi în care Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială trebuie să ia o decizie legată de OUG 114, legată şi de taxa pe activele bancare şi implicit de ROBOR, în defavoarea leului s-ar putea să nu fie o măsură tocmai înţeleaptă. În plus, apropierea datei de 25 ale lunii, când se fac plăţile de taxe şi impozite către buget s-ar putea să reprezinte un alt contraargument pentru o acţiune de tip REPO din partea BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută la celebra audiere din Parlament că Banca Naţională intervine pe această piaţă şi poate să facă operaţiuni la dobânda de politică monetară, să ia şi să introducă lichiditate în piaţă, să regleze dobânzile, în funcţie de presiunile asupra monedei naţionale.

„Intervine şi Banca Naţională pe această piaţă, între 1,50% şi 3,5%? Da. Poate să facă operaţiuni la dobânda de politică monetară de 2,50%, să ia lichiditate din piaţă sau să introducă lichiditate în piaţă, să regleze nivelul dobânzii, în funcţie de presiunile asupra leului”, a afirmat Mugur Isărescu.

Bonduri pe pieţele internaţionale într-o săptămână

În schimb, votarea legii bugetului şi publicarea ei în Monitorul Oficial va determina Ministerul Finanţelor să iasă cu o emisiune de bonduri pe pieţele internaţionale într-o săptămână, maximum două (altfel ar avea de pierdut la nivel de costuri). Numai că, şi aici ne izbim din nou de presiunile externe care se pun pe abrogarea OUG 114. Şedinţa CNSM din 18 februarie se dovedeşte astfel foarte importantă din cel puţin două motive: maiya pe curs sau pe ROBOR şi costul la care România se va împrumuta de pe pieţele externe.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Telekom Romania anunţă creşterea EBITDA în primul trimestru
Grupul Telekom Romania anunţă creşterea EBITDA în primul trimestru
Grupul Telekom Romania a înregistrat o creștere a EBITDA ajustată după IFRS-16 cu 2%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 34,5 milioane de euro în T1 2021....
Coface lansează asigurările de garanţii în România pentru companiile care derulează contracte de achiziţii publice
Coface lansează asigurările de garanţii în România pentru companiile care derulează contracte de achiziţii publice
Coface vine în sprijinul companiilor cu noi instrumente de garantare care le vor ajuta să participe, în condiţii de siguranţă, ...
Israelul şi Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare” – emisar ONU
Israelul şi Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare” – emisar ONU
Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre "un război la scară mare", a atenţionat marţi emisarul ONU ...
Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare – sondaj
Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare – sondaj
Aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici şi mijlocii din România susţin că au nevoie de roboţi software pentru ...