Dacă protestele din Turcia se extind, o parte dintre turişti s-ar putea reorienta spre Grecia

O parte dintre turiştii români care merg în staţiunile de pe litoralul turcesc s-ar putea reorienta, în principal către Grecia, dar şi către Spania şi Italia, dacă protestele din Turcia se vor extinde şi imaginea ţării ca destinaţie turistică va fi afectată, potrivit agenţiilor de turism.
Economica.net - mar, 04 iun. 2013, 12:43
Dacă protestele din Turcia se extind, o parte dintre turişti s-ar putea reorienta spre Grecia

„Este clar că dacă lucrurile nu se liniştesc în Turcia va fi influenţată circulaţia turistică spre această ţară”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ea spune că în prezent zona turistică nu este afectată de protestele care au loc în Istanbul şi Ankara, iar charterele sunt absolut sigure. Preşedintele ANAT afirmă că dacă protestele se vor extinde, va fi greu de înlocuit ofertele din Turcia, din punct de vedere al raportului calitate/preţ.

„În Bulgaria turiştii sunt mai puţin pretenţioşi, iar alternativa ar putea fi Grecia, pentru că Egiptul este încă blocat din punct de vedere turistic”, a afirmat Morariu.

Turoperatorii spun, însă, că în afară de Grecia, care este prima opţiune în cazul în care imaginea Turciei se va deteriora, mai sunt şi alte soluţii pentru turiştii români.

„Dacă se va ajunge la situaţia ca turiştii să fie în pericol, sunt câteva variante care ar putea înlocui Turcia, printre care Grecia, Spania sau Italia, către care avem zboruri charter”, a afirmat Raymond Maiorescu, directorul general al agenţiei Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din România, care are săptămânal şase zboruri către litoralul turcesc.

El a arătat că în prezent conflictele din Turcia nu influenţează circulaţia turistică spre Antalya şi nici măcar spre Istanbul.

„Chiar astăzi am avut un grup care a plecat într-un circuit spre Istanbul. La charterele spre Antalya nu se simte încă nicio reticenţă, pentru că Turcia este, deocamdată, o ţară sigură”, a mai spus Maiorescu.

Mii de persoane au continuat să manifesteze în noaptea de luni spre marţi în Piaţa Taksim, în centrul Istanbulului, şi în zeci de oraşe din Turcia, în a cincea zi consecutiv, marcată de noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi. Un semn al agravării nemulţumirii este că una dintre cele mai importante confederaţii turce a îndemnat la o grevă de două zile, începând de marţi, cu scopul de a denunţa recurgerea statului la „teroare” împotriva contestatarilor.

Pentru prima dată de la începutul acestei mişcări, a fost semnalată moartea a două persoane în legătură cu tulburările. Uniunea medicilor turci a anunţat că un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţime, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii în sudul Turciei.

Cu peste 30 de zboruri pe săptămână către litoral, Turcia este principala destinaţie pentru turiştii români care merg în străinătate cu zboruri charter.

„Un charter, la un grad de ocupare de 85%, zboară pe profit zero, dar nu are nici pierderi. La peste 85% începe să aibă profit. La un singur zbor charter cu un avion de 180 de locuri, plin doar pe jumătate, turoperatorul pierde în jur de 12.500 de euro”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Hamid Gazez, proprietarul agenţiei Rezeda Tours, care operează patru zboruri charter pe săptămână către Turcia.

Mircea Vladu, directorul general al agenţiei Prestige Tours, turoperatorul grupului Happy Tour, spune că în Antalya merg peste 90% dintre românii care îşi fac vacanţele în Turcia.

„În Antalya nu este niciun conflict, iar toate hotelurile sunt de tip resort, foarte sigure. Nu s-a anulat deocamdată nicio rezervare, dar dacă situaţia se agravează, avem opţiunile Grecia sau Spania”, a afirmat Vladu.

Revoltele au început în cel mai nepotrivit moment pentru agenţiile româneşti, când turiştii îşi proiectează vacanţa pentru această vară.

„Chiar dacă mişcările de revoltă nu vor ajunge în destinaţiile de vacanţă (Antalya, Kusadasi), aşa cum nu au ajuns nici în Grecia în insule sau în alte destinaţii de vacanţă, imaginea Turciei este ştirbită. Din acest motiv, o parte dintre români se vor reîntoarce în Grecia şi pe litoralul românesc, unde vor alege locaţiile bune şi care pot face faţă pretenţiilor turiştilor care preferă Turcia şi care au un standard de aşteptări ridicat”, a afirmat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Un pachet standard pe litoralul turcesc, la un hotel de cinci stele, all inclusive, costă minim 800 de euro de persoană. Agenţii de turism spun că sunt aproape imposibil de găsit într-o altă ţară hoteluri cu un grad de confort similar şi aceeaşi calitate a serviciilor la astfel de tarife.

Potrivit statisticilor autorităţilor turce, în anul 2011 au plecat în Turcia 390.000 de români, cu 10% mai mulţi decât cei 355.000 ajunşi în 2010. Tot în Turcia şi-au petrecut vacanţele în 2011 şi 4,8 milioane de turişti germani, în creştere cu 10%, şi 3,5 milioane de ruşi, cu 12% mai mult decât în 2010.

La Ankara, poliţia a dispersat luni seara cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă grupări ostile Guvernului islamisto-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan. În schimb, premierul a negat orice derivă autoritaristă şi a respins ideea unei „primăveri turce”, dând asigurări din Maroc, unde se afla în vizită, că situaţia în ţara sa este pe cale să se detensioneze.

La fel de hotărâţi, mii de locuitori din Istanbul au ocupat din nou Piaţa Taksim, aflată în centrul mişcării de contestare, goală începând de sâmbătă după-amiaza, în urma intervenţiei poliţiei. Ei agitau steaguri turce şi scandau „Tayyip, demisia!”.

Peste 2.000 de persoane au fost rănite în confruntările violente dintre poliţie şi manifestanţi, care durează de cinci zile, doar la Istanbul şi Ankara, potrivit organizaţiilor neguvernamentale de apărare a drepturilor omului şi asociaţiilor de medici.

Te-ar mai putea interesa și
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi......
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...