1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

News

Daea, despre laptele praf contaminat cu salmonella: România nu a primit nicio notificare oficială. Iinformaţia nu e în sistemul rapid de alertă

România nu a primit nicio notificare oficială cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceză Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, iar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi în câteva minute ştia toată Europa ce se întâmplă, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

11 dec, 2017 | Agerpres

Acesta a fost întrebat dacă în România există astfel de produse după ce, duminică, Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF) din Franţa a transmis că va rechema produsele exportate în Europa, Africa şi Asia, iar România se află pe lista ţărilor vizate.

'Am văzut informaţia, dar dacă era o problemă sistemul rapid de alertă intra automat în funcţiune şi atunci, în câteva minute, ştia Europa toată ce se întâmplă. Am luat legătura cu preşedintele ANSVSA (Autoritatea sanitară veterinară, n.r.) şi l-am rugat să ia legătura cu omologul din Franţa şi a făcut demersul necesar. Deocamdată nu există nicio problemă pentru Romania şi iată o dovadă în plus că trebuie să producem şi să mâncăm produsele noastre care cu siguranţă le cunoaştem şi le păstrăm în siguranţa deplină', a spus ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că nu poate oferi alte amănunte legate de retragerea unor astfel de produse, însă autorităţile au reacţionat iar situaţia este sub control.

'Nu pot să dau amănunte pentru că este pe teritoriul altui stat, iar autorităţile române nu au, la această dată, o confirmare oficială la care noi să facem referire. Este o informaţie din presă pe care am luat-o şi noi cu rapiditatea cuvenită şi cu interesul major pentru ţară în aşa fel încât lucrurile să fie sub control', a mai spus ministrul.

Întrebat dacă a demarat controale la produsele care intră în ţară, după cum a anunţat în conferinţa de bilanţ, şeful MADR a răspuns: 'tot timpul facem controale pe tot ceea ce intră în ţară, în toate punctele de frontieră, pe lanţul de producţie şi de distribuţie, în aşa fel încât să prevenim de vreun caz neplăcut consumatorul roman. Noi facem tot timpul dar mai abitir în această perioadă pentru că viteza de mişcare este mai mare, iar dorinţa de cumpărare este crescută. În viteza aceasta de a te aproviziona şi din dorinţa de câştig a unora este posibil să apară şi intenţii mai puţin pregătite din punct de vedere al securităţii alimentare, motiv pentru care tot aparatul MADR, secţiunea de inspecţii, ANSVSA, ANPC sunt în poziţie de lucru: controlează, verifică, previn, dar mai ales acum', a adăugat ministrul Agriculturii.

În context, reprezentanţii ANSVSA au declarat pentru AGERPRES că până la această oră România nu a primit nicio notificare oficială în legătură cu retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella.

Potrivit Reuters, Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminică că a interzis vânzarea şi a cerut retragerea acestor produse exportate în Europa, Africa şi Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia şi Peru.

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anunţul vine după ce, în 3 decembrie, autorităţile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toţi cu vârsta sub şase luni, au fost infectaţi cu bacteria salmonella.

Săptămâna aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infecţie cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri şi a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi - în majoritatea cazurilor - febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.

În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact.

Ministrul Agriculturii a fost prezent luni la sediul HoReCa School unde cursanţii, al căror examen final s-a desfăşurat în această dimineaţă, au primit ca temă pentru proba practică carnea de oaie şi diferite bucătării internaţionale în care să înglobeze acest ingredient.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO