Datoria publică a Austriei va urca la nivelul record de 79,2% din PIB în 2014, din cauza Hypo

Costurile închiderii băncii austriece Hypo Alpe-Adria-Bank vor majora datoria publică a Austriei la nivelul record de 79,2% din PIB în 2014, a anunţat ministrul de Finanţe, Michael Spindelegger, citat de Reuters.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 14:35
Datoria publică a Austriei va urca la nivelul record de 79,2% din PIB în 2014, din cauza Hypo

Oficialul a precizat că Executivul va absorbi activele toxice de 17,8 miliarde de euro (24,6 miliarde de dolari) planificate să fie transferate de la Hypo într-o bancă de rebuturi (bad bank) anul acesta, majorând datoria Austriei la 257 miliarde de euro.

‘În ţara noastră plină de munţi, există un munte care este de prisos. Este muntele datoriei, care continuă să crească şi să crească. Nu putem continua aşa’, a afirmat marţi Michael Spindelegger la prezentarea proiectului de buget.

Până acum, Austria a injectat peste cinci miliarde de euro în Hypo.

Costul estimat al înfiinţării băncii de rebuturi se ridică la patru miliarde de euro, sumă care include injecţii de capital şi posibile deprecieri de active, şi va duce la majorarea deficitului bugetar în acest an la 2,7% din PIB, de la 1,5% din PIB în 2013, a declarat Spindelegger. Totuşi, deficitul va rămâne în 2014 sub limita oficială de 3% din Produsul Intern Brut prevăzută în Tratatul de la Maastricht şi va scădea la 1,4% din PIB în 2015, a adăugat ministrul de Finanţe.

Decizia Austriei de înfiinţare a băncii de rebuturi pentru Hypo este un semn al noului realism privind perspectivele băncilor austriece în Europa Centrală şi de Est (CEE). După ani de expansiune în regiunea care a fost motorul de creştere al sectorului bancar şi al economiei austriece, creditorii se regrupează, pe fondul cerinţelor de majorare de capitalului anunţate de BCE.

În 2013, Bank Austria, divizie a UniCredit, a depreciat la zero active în valoare de două miliarde de euro, multe achiziţionate la preţuri ridicate în Europa Centrală şi de Est, înregistrând astfel pierderi de 1,6 miliarde de euro.

Rivalele Raiffeisen Bank International şi Erste Bank au schimbat, de asemenea, cursul de la expansiune la consolidare şi retragere selectivă.

Hypo se aşteaptă să obţină până la 500 milioane de euro din vânzarea subsidiarelor sale din Balcani.

Austria a decis să naţionalizeze Hypo Alpe Adria în 2009 pentru a evita falimentul băncii, situaţie care ar fi avut efecte dezastruoase la nivelul regiunii.

Potrivit unui plan de restructurare convenit anul trecut cu Comisia Europeană, Austria poate sprijini Hypo Alpe Adria cu 5,4 miliarde de euro, în perioada 2013 – 2017, inclusiv cu o sumă cuprinsă între 400 şi 900 de milioane de euro în 2014. Până acum, din suma totală, nu au fost utilizate încă aproximativ 3,65 miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Consum de energie mai mare. Ce s-a întâmplat cu producţia din fiecare sector, unde a crescut şi unde a scăzut (date INS)
Consum de energie mai mare. Ce s-a întâmplat cu producţia din fiecare sector, unde a crescut şi unde a scăzut (date INS)
Resursele de energie primară şi cele de energie electrică au crescut, în primele cinci luni din acest an, cu 5,7%, respectiv cu 3,4%, faţă de perioada similară din 2024, iar consumul final de......
Ratele de vaccinare s-au stabilizat la nivel global, după o scădere în timpul pandemiei, dar are problema reducerii ajutorului internațional
Ratele de vaccinare s-au stabilizat la nivel global, după o scădere în timpul pandemiei, dar are problema reducerii ajutorului ...
Ratele de vaccinare a copiilor, la nivel mondial, s-au stabilizat după ce au înregistrat o scădere în timpul crizei COVID-19, ...
Luăm sau nu resturile de mâncare de la restaurant? Ce se întâmplă în România
Luăm sau nu resturile de mâncare de la restaurant? Ce se întâmplă în România
68,5% dintre români consideră că a lăsa mâncare în farfurie este o risipă, dar aproape 30% nu iau niciodată resturile ...
Răspuns din Rusia, prin vocea lui Medvedev, despre „ultimatumul teatral” al președintelui Trump pentru Moscova
Răspuns din Rusia, prin vocea lui Medvedev, despre „ultimatumul teatral” al președintelui Trump pentru Moscova
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că Moscovei "nu-i pasă" de ceea ce politicianul rus a descris ...