Veşti bune pentru pacienţi! De la 1 iulie îşi vor ridica reţeta compensată de la orice farmacie din ţară

Cristina Şomănescu - mie, 03 mart. 2021, 22:05
Veşti bune pentru pacienţi! De la 1 iulie îşi vor ridica reţeta compensată de la orice farmacie din ţară

De la 1 iulie pacienţii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, se arată în proiectul de Hotărâre care reglementează Contractul-cadru din sănătate în 2021 – 2022, obţinut de Economica.net. Măsura intră în vigoare la trei ani de când a fost asumată de guvern în HG 140 din 2018, după ce implementarea ei a fost amânată de CNAS de opt ori, reiese dintr-o analiză Economica.net.

Context

Guvernul a promis în luna martie 2018 că de la 1 iulie 2018 pacienţii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, care e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

  • Concret, pe 21 martie 2018 a fost aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 140/2018, Contractul-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, valabil pentru anii 2018 – 2019. Actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), în baza reţetei emise de medic.

CNAS nu a reuşit însă să facă modificările necesare în platforma informatică a asigurărilor de sănătate pentru a implementa schimbările promise pacienţilor, drept care a amânat de opt ori până acum intrarea în vigoare a acestei măsuri, reiese dintr-o analiză Economica.net.

CNAS a explicat că prorogarea termenului se justifică prin „complexitatea procedurilor necesare derulării serviciilor de dezvoltare informatică la nivelul platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)”.

Cum e acum

În prezent, oamenii îşi pot ridica reţeta compensată sau gratuită, emisă de medic, doar de la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a medicului prescriptor. Aceasta înseamnă că pacienţii al căror medic de familie e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba îşi pot ridica reţeta compensată doar de la farmaciile care au contract cu CAS Alba.

Promisiunea va fi onorată la trei ani de când a fost asumată de guvern.

CNAS a reuşit să opereze modificările necesare pentru a pune în aplicare măsura antemenţionată, aceasta urmând să intre în vigoare la 1 iulie, adică la trei ani de când a fost asumată în Hotărârea de Guvern nr. 140/2018, arată datele CNAS obţinute de Economica.net.

Concret, ce spun noile prevederi ale Contractului-cadru din sănătate, valabil pentru anii 2021 – 2022:

Începând cu 1 iulie 2021, farmaciile au dreptul să elibereze medicamentele din prescripţiile medicale asiguraţilor, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, în condiţiile prevăzute în norme și indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul care le-a prescris, cu excepția medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află şi medicul care a emis prescripţia medicală, se arată în proiectul de Hotărâre pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, obţinut de Economica.net.

Economica.net a scris pe larg despre amânarea termenului la care oamenii îşi pot ridica reţeta compensată de la orice farmacie din ţară la acest link.

Termenul de punere în aplicare a acestor măsuri (1 iulie 2018) a fost prorogat de CNAS de opt ori, arată analiza Economica.net:

  • amânare pentru data de 1 ianuarie 2019, potrivit Hotărârii nr. 458/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății și pentru prorogarea unor termene.
  • prorogare pentru data de 31 martie 2019, conform Hotărârii nr. 989/2018 privind abrogarea alineatului (4) al articolului 84 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 și pentru prorogarea unor termene.
  • amânare până la 1 iulie 2019, se arată în Hotărârea nr. 142/2019 privind modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 și pentru prorogarea unor termene.
  • încă o amânare, de data această până la 31 decembrie 2019, conform Hotărârii nr. 416/2019 privind modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 și pentru prorogarea unor termene.
  • prorogare până la data de 31 martie 2020, potrivit Hotărârii nr. 962/2019 privind prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, precum și pentru prorogarea unor termene.
  • o nouă amânare, de data aceasta până la încetarea stării de urgenţă, se arată în Hotărârea nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României.
  • termenul a fost din nou amânat până la data de 31 decembrie 2020, prin în Hotărârea nr. 362/2020.
  • prorogarea măsrii continuă până la data de 31 martie 2021, potrivit HG nr. 1.102 din 2020.
Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...