Oamenii care trimit declaraţia unică după 25 mai nu vor fi amendaţi, spune ANAF

ANAF recomandă structurilor din teritoriu să nu amendeze oamenii care depun declaraţia unică după termenul-limită de 25 mai. Informaţia vine în contextul în care în ultima săptămână portalul ANAF s-a blocat frecvent din cauza numărului mare de persoane care au vrut să-şi acceseze spaţiul privat virtual pentru a putea completa şi trimite declaraţia unică la Fisc.
Cristina Şomănescu - joi, 25 mai 2023, 14:38
Oamenii care trimit declaraţia unică după 25 mai nu vor fi amendaţi, spune ANAF

„Dată fiind informarea primită de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din partea Centrului Național pentru Informații Financiare, aflat în subordinea Ministerului Finanțelor, cu privire la sincopele de funcționare ale portalului ANAF și la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii în depunerea declarațiilor fiscale în termenul de 25 mai, conducerea Agenției recomandă structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situațiile de nerespectare a termenului de depunere, să-și manifeste rolul activ și să aibă în vedere prevederile din Codul de procedură fiscală referitoare la buna-credință a contribuabililor, potrivit articolului 7, coroborat cu articolul 12. Ne cerem scuze contribuabililor pentru situația întâmpinată, dar avem încredere că odată cu finalizarea procesului de digitalizare a administrației fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, spune ANAF.

Declaraţia unică trebuie depusă, declarativ, până la 25 mai pentru definitivarea veniturilor extrasalariale realizate în anul 2022, precum şi a contribuţiilor aferente acestora, dar şi pentru estimarea veniturilor extrasalariale care vor fi obţinute în anul 2023.

Materialele Economica.net despre declaraţia unică pot fi citite aici.

Plafoane noi privind CAS şi CASS începând din acest an

Amintim că din acest an, baza de calcul al CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală o reprezintă venitul ales de contribuabil, care e cel puţin:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale totale anuale cuprinse între 12 salarii minime inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară exclusiv;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor extrasalariale totale anuale cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

CAS datorată pentru veniturile extrasalariale se stabileşte prin aplicarea cotei de 25% asupra bazei de calcul.

Pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 36.000 de lei şi 72.000 de lei în 2023, CAS totală datorată e de 9.000 de lei, dacă vă asiguraţi la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim.

Pentru veniturile extrasalariale egale sau mai mari decât 72.000 de lei pe an, CAS totală datorată e de 18.000 de lei în anul 2023, dacă vă asiguraţi la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim, arată Codul fiscal analizat de Economica.net.

Salariaţii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală sunt scutiţi de la plata CAS şi CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, indiferent de valoarea acestora.

Amintim că din acest an baza de calcul pentru CASS în cazul veniturilor extrasalariale e:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară dacă veniturile extrasalariale cumulate sunt cuprinse între 6 salarii minime brute inclusiv şi 12 salarii minime brute exclusiv, în 2023;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară dacă veniturile extrasalariale totale sunt cuprinse între 12 salarii minime brute inclusiv şi 24 de salarii minime brute exclusiv în 2023;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară dacă veniturile extrasalariale realizate în anul 2023 sunt cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute.

CASS datorată se obţine prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul corespunzătoare plafonului de venit în care se află contribuabilul.

Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 6 salarii minime brute ca plătitori de CASS se face prin cumularea veniturilor nete sau brute, după caz, din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, veniturilor din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, veniturilor din investiţii şi veniturilor din alte surse, potrivit articolului 170 alineatul (2) din Codul fiscal analizat de Economica.net.

Baza anuală de calcul al CASS e:

  • 18.000 de lei pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 18.000 de lei inclusiv şi 36.000 de lei exclusiv în 2023.
  • 36.000 de lei pentru veniturile extrasalariale totale cuprinse între 36.000 de lei inclusiv şi 72.000 de lei exclusiv pe an.
  • 72.000 de lei pentru veniturile extrasalariale care sunt cel puţin egale cu 72.000 de lei în anul 2023, reiese din Codul fiscal consultat de Economica.net.

 

Te-ar mai putea interesa și
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru reclamele din textele lor, o sumă de 5 milioane de dolari fiind alocată......
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este ...
Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară ...