Demitere la vârful Poliţiei Române. Procurorii au început urmărirea penală a lui Constantin Bolboşanu

Directorul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Constantin Bolboşanu, a fost eliberat din funcţie, după ce procurorii anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală pe numele său pentru luare de mită.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 07:30
Demitere la vârful Poliţiei Române. Procurorii au început urmărirea penală a lui Constantin Bolboşanu

Constantin Bolboşanu, fostul director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), va fi prezentat, marţi, Tribunalului Militar Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acesta a fost reţinut luni seară de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de luare de mită.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în ordonanţa de reţinere se arată că, în perioada martie – septembrie 2007, Constantin Bolboşanu, în calitate de ofiţer de poliţie, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR, a primit, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat.

Procurorii spun că protecţia promisă de inculpat a fost una reală, astfel că omul de afaceri respectiv nu a fost ”deranjat” de niciun organ cu atribuţii în domeniu, deşi desfăşura activităţi de comerţ cu legume-fructe, aşa-zisele controale efectuate fiind pur formale.

”În aceeaşi perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcţii la un imobil ce aparţinea inculpatului şi două excursii în Turcia, respectiv Spania, pentru ofiţer şi familia acestuia”, se arată în comunicatul citat.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

‘Urmare a comunicării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se precizează punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de comisar-şef de poliţie Bolboşanu Constantin, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus eliberarea acestuia din funcţia deţinută şi punerea la dispoziţia unităţii, urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse’, informează un comunicat al IGPR.

Poliţia Română precizează că va acţiona în continuare, împreună cu instituţiile competente în domeniu, pentru prevenirea, combaterea şi soluţionarea faptelor de corupţie, inclusiv a celor comise de lucrători de poliţie.

Constantin Bolboşanu a fost reţinut luni seară de procurorii DNA pentru luare de mită în valoare de 110.000 euro, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

El este urmărit penal pentru luare de mită, faptă săvârşită în calitate de şef serviciu în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

DNA susţine că Bolboşanu, în calitate de ofiţer de poliţie, şef serviciu, a primit, în perioada martie – septembrie 2007, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, cu titlu de mită, echivalentul în lei al sumei de 110.000 euro, pentru a-i asigura acestuia din urmă protecţie din partea organelor de cercetare penală, dar şi pentru a se dispune soluţii favorabile în dosarele penale în care era cercetat.

‘În aceeaşi perioadă, cu o parte din această sumă de bani, persoana intermediară a achitat mai multe lucrări de construcţii la un imobil ce aparţinea suspectului şi două excursii în Turcia, respectiv Spania pentru ofiţer şi familia acestuia. Protecţia promisă de suspect a fost una reală, omul de afaceri respectiv nefiind ‘deranjat’ de niciun organ cu atribuţii în domeniu, deşi desfăşura activităţi de comerţ cu legume-fructe, aşa-zisele controale efectuate fiind pur formale’, au arătat procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană oferă 2 miliarde de euro pentru ca statele dependente de petrolul rusesc să poată renunța la acesta
Comisia Europeană oferă 2 miliarde de euro pentru ca statele dependente de petrolul rusesc să poată renunța la acesta
Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum......
Importatorul de echipamente HoReCa Bilancia raportează o cifră de afaceri de 5 milioane de euro în primul trimestru din 2022, în creștere cu 10%
Importatorul de echipamente HoReCa Bilancia raportează o cifră de afaceri de 5 milioane de euro în primul trimestru din ...
Compania Bilancia, lider în domeniul importului și furnizării de echipamente profesionale HoReCa, anunță miercuri că ...
Zyxel numește un nou director de marketing pentru zona Europa, Orientul Mijlociu și Africa
Zyxel numește un nou director de marketing pentru zona Europa, Orientul Mijlociu și Africa
Cel mai important furnizor de rețelistică bazată cloud, Zyxel Networks, anunță astăzi prin intermediul unui comunicat ...
Ungaria are nevoie de 750 de milioane de euro și de patru ani pentru a renunța la petrolul rusesc
Ungaria are nevoie de 750 de milioane de euro și de patru ani pentru a renunța la petrolul rusesc
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto (foto), a semnalat miercuri că, pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, ...