Deputat USR: Amendamentele la legea privind combaterea spălării banilor referitoare la asociaţii, mecanism de oprimare a ONG-urilor

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, marţi, că prin amendamentele aduse legii privind combaterea spălării banilor în privinţa asociaţiilor şi fundaţiilor se stabileşte "un mecanism de oprimare" a acestor organizaţii.
Economica.net - mar, 16 oct. 2018, 15:36
Deputat USR: Amendamentele la legea privind combaterea spălării banilor referitoare la asociaţii, mecanism de oprimare a ONG-urilor

„Proiectul transpune o directivă europeană, ar fi trebuit adoptat de mai mult timp, însă modalitatea în care a fost adoptat, aceea care include unele articole îndreptate în mod clar împotriva asociaţiilor şi fundaţiilor, ne-a determinat să votăm împotrivă. (…) Chestiunile foarte grave incluse în acest proiect de lege, cele referitoare la soarta asociaţiilor şi fundaţiilor. Acestea, în loc să fie încurajate de puterea actuală, sunt luate în colimator, se doreşte descurajarea activităţii acestor asociaţii şi fundaţii şi prin amendamentele şi prin articolele introduse referitoare la asociaţii şi fundaţii, practic, se stabileşte un mecanism de oprimare, aş zice, a asociaţiilor şi fundaţiilor, de constrângere a acestor entităţi, a acestor ONG-uri, pentru că legea prevede nişte obligaţii foarte nepotrivite faţă de asociaţii şi fundaţii, nişte sancţiuni covârşitoare”, a afirmat Stelian Ion.

El a spus că, pe viitor, acestea vor avea obligaţia să raporteze instituţiilor statului, respectiv Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, toţi beneficiarii finali, „adică toate persoanele de care aceste asociaţii şi fundaţii au grijă”.

Deputatul USR a susţinut că poate să fie vorba despre copii abandonaţi, persoane bolnave, alt tip de beneficiari.

„Este vorba de un mecanism pe care l-am simţit a fi intenţionat îndreptat pe viitor împotriva asociaţiilor şi fundaţiilor, deşi ni se aduce acest argument că nu va fi cazul şi că nu se va întâmpla pe viitor, dar nu avem nicio garanţie, dimpotrivă, tendinţa puterii actuale este de legiferare împotriva acestor asociaţii”, a adăugat Stelian Ion.

Stelian Ion a mai spus că şi USR a avut amendamente, unele dintre ele admise, fiind vorba, în special, de cele referitoare la interzicerea acţiunilor la purtător. „Am venit cu o procedură foarte clară de conversie a acestor acţiuni la purtător în acţiuni nominative de la intrarea în vigoare a legii. Nu va mai fi posibilă emiterea de acţiuni la purtător, iar pe viitor, dacă nu se vor converti în acţiuni nominative, se va ajunge la dizolvarea societăţilor. Practic, nu vom mai putea avea pe viitor de a face cu chestiuni asemănătoare cu cele de care s-a vorbit atât de mult în ultimul timp, cum ar fi cazul Tel Drum, cum ar fi alte societăţi ascunse faţă de care nu se cunoaşte acţionariatul”, a adăugat deputatul USR.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi, la dezbaterea pe proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, interzicerea emiterii de acţiuni la purtător şi ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii. Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...