Der Spiegel: Christine Lagarde vrea să încheie conflictele interne de la Banca Centrală Europeană

Christine Lagarde este dornică să încheie conflictele interne de la Banca Centrală Europeană, după ce divergenţele dintre membrii Consiliului guvernatorilor băncii privind măsurile de stimulare a economiei au creat un dezacord public, potrivit declaraţiilor viitorului preşedinte al BCE.
Economica.net - sâm, 26 oct. 2019, 06:16
Der Spiegel: Christine Lagarde vrea să încheie conflictele interne de la Banca Centrală Europeană

„Acum ar trebui să ne concentrăm pe modul în care putem găsi din nou un limbaj comun în viitor. Întotdeauna caut un limbaj comun şi vreau să discutăm despre toate opiniile divergente”, a afirmat oficialul, într-un interviu acordat vineri publicaţiei germane Der Spiegel, transmite Reuters.

La precedenta şedinţă de politică monetară, care a avut loc în data de 12 septembrie, BCE a redus dobânda la depozitele overnight până la minus 0,5%, de la minus 0,4%, şi, de asemenea, a anunţat o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, începând de la 1 noiembrie.

Mai mulţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au luat o decizie fără precedent de a critica în mod deschis pachetul de stimulente, iar reprezentatul Germaniei în boardul BCE, Sabine Lautenschlaeger, şi-a dat demisia, cu doi ani înainte de expirarea mandatului, pe fondul criticilor faţă de ultimele măsuri de stimulare monetară adoptate de BCE.

Lagarde a explicat că obiectivul ei este să înceapă curând o revizuire cuprinzătoare a politicii monetare şi să-i implice imediat în acest demers pe membrii Consiliului guvernatorilor BCE.

De asemenea, Lagarde a declarat că vrea să aducă BCE mai aproape de opinia publică şi să dea prioritate unor probleme cum ar fi schimbările climatice şi creşterea numărului femeilor care activează în lumea financiară.

Vineri, Banca Centrală Europeană a informat pieţele financiare că va relua, la 1 noiembrie, achiziţiile de obligaţiuni în valoare de 20 miliarde euro (22 miliarde de dolari) pe lună.

Achiziţiile vor fi temporar întrerupte în perioada 19 decembrie – 1 ianuarie, estimându-se că spre sfârşitul anului lichiditatea pe piaţă va fi semnificativ mai redusă.

La şedinţa de politică monetară de joi, Banca Centrală Europeană a confirmat că va lansa, la 1 noiembrie, „atât timp cât va fi necesar”, o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni.

Şedinţa de politică monetară de joi a fost ultima prezidată de Mario Draghi în calitate de preşedinte al Băncii Centrale Europene.

La şedinţa de joi a consiliului guvernatorilor BCE s-a alăturat, în calitate de observator, şi succesorul lui Draghi, fostul director general al Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde, care îşi va prelua atribuţiile de la 1 noiembrie.

Criticile exprimate faţă de planurile lui Mario Draghi au crescut presiunile la adresa lui Christine Lagarde pentru ca aceasta să încerce să reducă divergenţele de opinie atunci când va deveni al patrulea preşedinte al BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic necesar finalizării lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica din Capitală.......
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
ANM: Cod portocaliu de de caniculă pentru București și județele din sudul țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură ...