Deutsche Telekom vrea să cumpere compania naţională slovenă de telecomunicaţii

Deutsche Telekom AG vrea să se extindă în Europa de Est şi ia în considerare depunerea unei oferte pentru participaţia majoritară deţinută de statul slovac în compania de telecomunicaţii Telekom Slovenije, evaluată la 1,2 miliarde de euro, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 07:34
Deutsche Telekom vrea să cumpere compania naţională slovenă de telecomunicaţii

Băncile care consiliază compania germană la depunerea ofertei sunt JPMorgan Chase & Co. şi Barclays Plc. Acţiunile Telekom Slovenije înregistrau la închiderea şedinţei de miercuri a bursei de la Ljubljana un avans de 2,1%, la 146 euro, evaluând compania la 954 milioane de euro (1,3 miliarde de dolari).

Reprezentanţii Deutsche Telekom, JPMorgan şi Barclays nu au comentat informaţia.

La închiderea şedinţei de miercuri a bursei de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Europa, înregistrau o scădere de 0,2%, la 11,38 euro, evaluând cea mai mare companie de telecomunicaţii din Europa la 50,7 miliarde de euro.

Sursele susţin că şi alte companii de telefonie ar putea fi interesate de preluarea Telekom Slovenije, printre ele fiind şi grupul britanic Vodafone Group Plc şi Telekom Austria AG, ambele prezente în Europa de Est. Şi grupul Turkcell Iletisim Hizmetleri AS din Turcia şi-a exprimat interesul pentru achiziţionarea companiei slovene de telecomunicaţii.

Telekom Slovenije este cea mai valoroasă din cele 15 companii pe care Guvernul de la Ljubljana vrea să le vândă pentru a obţine bani, după ce a salvat băncile cu 3,2 miliarde de euro (4,4 miliarde de dolari).

Slovenia oferă 75,6% din Telekom Slovenije, evaluată la 1,2 miliarde de euro, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 23 aprilie.

Datoria Sloveniei a urcat, în 2013, la 72% din PIB, de la 23% în 2008. Deficitul bugetar a ajuns la 15% din PIB, după ce Guvernul a cheltuit 3,2 miliarde de euro pentru salvarea băncilor.

Slovenia a fost economia zonei euro cu cel mai puternic ritm de creştere în 2007, însă, ulterior, a fost afectată de criza globală, din cauza dependenţei sale de exporturi.

Din 2012, Slovenia se află în recesiune din cauza scăderii cererii pentru exporturile sale, combinată cu restrângerea creditului şi scăderea consumului intern.

Guvernul a demarat un program de privatizare a companiilor de stat, reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni, între măsurile vizate
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, ...
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat ...
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul belgian de spații logistice urmează să finalizeze mai multe depozite a căror valoare de investiție se ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională.