UPDATE: DIICOT l-a reţinut pe Călin Tatomir, fost şef al Microsoft România. Procurorii au obţinut arestarea preventivă

Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul şef al Microsoft România într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Economica.net - mie, 08 iun. 2016, 13:59
UPDATE: DIICOT l-a reţinut pe Călin Tatomir, fost şef al Microsoft România. Procurorii au obţinut arestarea preventivă

Iată, integral, comunicatul DIICOT:

„La  data de 07.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbert, Tatomis Călin, Stan Valentin Alexandru, Golumbeanu Cezar-Florin, Cristea Robert-Florin şi Călinescu Cristian, precum şi măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Airinei Marius, Oprişan Răzvan-Marian şi Dumitru Ionuţ-Răzvan, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1.126 USD, 125.500 lei, precum şi 22 de monede de valoare.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor.

În cauză s-a dispus  măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora (imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi).

În cursul zilei de astăzi inculpaţii Arsenie Valeriu-Cristian, Hauser Norbert, Tatomis Călin, Stan Valentin Alexandru, Golumbeanu Cezar-Florin, Cristea Robert-Florin şi Călinescu Cristian urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

Tatomir a fost director la Microsoft România în perioada 2008-2010 şi a părăsit acest post după ce a fost reînnoit contractul de acordare e licenţelor către Guvernul României.

La data de 07.06.2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 15 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti și judeţului Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2007 – 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate 5 (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat”, spune DIICOT.

Procurorii susţin că liderul grupului a coordonat în fapt societăţile susmenționate cu comportament fiscal neadecvat şi a furnizat administratorilor unor societăţi comerciale, facturi fiscale în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere, etc.) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 12.000.000 de lei.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...