Dispută în PNL între Chiţoiu şi Bodea pe teme economice. Vicepremierul vrea sancţionarea senatorului

Liderul PNL Daniel Chiţoiu şi senatorul PNL Cristian Bodea au avut un schimb dur de replici pe teme economice, parlamentarul afirmând că "România este în comă financiară", iar ministrul spunând că economia creşte şi că va cere în PNL o decizie care să stopeze "astfel de declaraţii iresponsabile".
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 10:02
Dispută în PNL între Chiţoiu şi Bodea pe teme economice. Vicepremierul vrea sancţionarea senatorului

Bodea a scris, joi, pe blogul său, că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi că „România este în comă financiară”.

„Pentru că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi e foarte posibil să nici nu aibă curajul să prezinte situaţia crudă de azi, şi pentru că m-am săturat de răspunsurile penibile primite de pe la miniştrii, am decis să fac o vizită la Ministerul Dezvoltării, să mă informez despre situaţia reală în care se află ţara şi la ce ne putem aştepta anul viitor. (…) Ei bine, am venit azi în negru, pentru că simt că este de datoria mea să fiu sincer cu primarii şi să anunţ moartea clinică a fondurilor guvernamentale. Perspectiva pentru anul 2014 este sumbră, pentru că în acest moment România este în comă financiară!”, a scris Bodea, pe blog.

Potrivit acestuia, „bugetul de stat pe anul 2014 pare neclar şi pentru domnii Chiţoiu şi Voinea, care înca nu s-au decis în privinţa rectificării pe care o tot moşesc din august”.

„Drama cea mare vine din faptul că, deşi anul acesta au crescut taxele cu vreo 16%, gradul de colectare a scăzut cu 20%, spre un îngrijorător 70%. Or, asta înseamna mai puţini bani decât erau prevăzuţi în bugetul pe 2013 şi, probabil, o rectificare în minus”, scrie senatorul liberal, adăugând că „pentru anul viitor se preconizează alocarea a 2 miliarde RON pt PNDL pe toată ţara”.

„Ceea ce ar însemna de 3 ori bugetul din acest an. Numai că… Ministerul Dezvoltării tocmai a preluat şi arieratele pe şcoli de la Ministerul Educaţiei. care se ridică la 1,7 miliarde RON. Care se adaugă zecilor de miliarde restanţe pe proiectele de drumuri, poduri, apă şi canalizare”, se mai arăta în postarea paralamentarului.

În replică, Daniel Chiţoiu a remis, joi, un comunicat în care afirma că este regretabil că „oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză”, el precizând că afirmaţiile parlamentarului vor fi analizate de liderii PNL în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional.

„Condamn faptul că există persoane în rândurile Partidului Naţional Liberal care îşi doresc cu tot dinadinsul să-şi facă imagine publică, adunând zestre politică prin denigrarea muncii unui întreg guvern. Este regretabil că oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză. Acesta nu beneficiază de experienţa profesională necesară pentru a face o analiză economico-financiară coerentă”, afima Chiţoiu.

Potrivit acestuia, realitatea este că economia României se află pe un trend ascendent, „fapt certificat de toate evaluările organismelor naţionale şi internaţionale de profil”.

„Anul acesta, România va avea o creştere economică de peste 2%. Au apărut mai multe firme decât s-au închis. Au fost deblocate fondurile europene, obţinând totodată un an în plus pentru absorbţia acestora, ceea ce înseamnă că firmele din Romania vor avea la dispoziţie un plus de aproximativ 2 miliarde de euro. Avem cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE. Am atins un nivel record de exporturi, avem un deficit de 2 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2011, am câştigat credibilitate externă şi astfel ne-am împrumutat la niveluri minime, avem cea mai mare creştere a producţiei auto din Europa, am atins locul 2 în UE la creşterea producţiei industriale. Toţi aceştia sunt indicatori care arată că lucrurile merg într-o direcţie bună”, declara Chiţoiu, citat în comunicat.

În ceea ce priveşte totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în primele 8 luni, Chiţoiu preciza că „avem un grad de realizare de 98, 82% (114.967.05 mil. lei) a programului de încasări venituri bugetare comunicat de Ministerul Finanţelor Publice (116.340,93 mil lei)”.

„Acest lucru înseamnă o depăşire cu 4,81%, cu 5.277,59 mil. lei în cifre absolute mai mult decât în perioada similară a anului 2012. Guvernul USL a reuşit continuarea ajustării fiscale, fără a tăia din veniturile populaţiei, găsind concomitent soluţii de relansare a economiei. Am demonstrat că PNL este cu adevărat preocupat de buna guvernare, gândirea strategică şi competenţa făcând diferenţa faţă de lipsa de soluţii a guvernărilor anterioare”, scria Chiţoiu.

Potrivit acestuia, Partidul Național Liberal nu trebuie să-i permită niciunui membru să denigreze munca unei întregi echipe. „Drept urmare, în următoarea ședință a Biroului Politic Național, voi solicita analizarea afirmațiilor senatorului Bodea și asumarea unei decizii de natură să stopeze astfel de declarații iresponsabile, care pot avea urmări grave, nu pentru o persoană sau un ministru, ci pentru imaginea României în ansamblu”, se arăta în finalul comunicatului lui Chiţoiu.

În replică, Bodea a remis, vineri, un comunicat în care precizează: „Recunosc, nu am expertiză contabilă… Cifrele nu mi-au plăcut niciodată. Cuvintele mi-au plăcut mai mult, însă. De aceea, am expertiză numai în marketing şi comunicare. Chiar dacă nu beneficiez de experienţă profesională financiară, ne-au obligat şi pe noi, ăştia de la Marketing, să facem oleacă de contabilitate şi un picuţ de matematică. Destul ca să observ că aţi alocat anul acesta pentru PNDL doar vreo 500-600 de milioane lei, când numai necesarul Bihorului a fost de 330 milioane lei. Atenţie: toate restanţe ale Guvernului! Şi, destul ca să observ că, din cele 2 miliarde pe care i le-aţi promis domnului Dragnea, pe anul viitor, abia dacă aţi reuşi să închideţi vreo 6 judeţe. Dar dumneavoastră vreţi să vă laud că daţi de trei ori mai mult în 2014, când tare mă tem că necesarul este poate de 20 ori mai mare?!…”.

Bodea precizează că dacă ar fi fost convins, la o cafea, de către Chiţoiu, că greşeşte, şi-ar fi cerut public scuze.

„În loc să puneţi fetele de la Departamenul de Comunicare al partidului să mă ruşineze, cu cifre abstracte şi acuze de iresponsabilitate faţă de guvernul osândit, mai bine mi-aţi fi dat un telefon să mă invitaţi la o cafea, ca între colegi. Dacă mă convingeaţi, cu cifre, că economia şi finanţele sunt pe drumul cel bun, aş fi ieşit în public, mi-aş fi cerut scuze şi aş fi explicat oamenilor ceea ce nu reuşiti dumneavoastră de un an şi jumătate. Observ, însă, că, mai nou, aşa e moda la noi, şi în partid şi în guvern, să comunicăm cu parlamentarii prin televizor: «Alo, senatore, ciocu’ mic!»… Dar, fie, sunt vinovat: nu am expertiză financiară! Cereţi să fiu dat afară din partid pentru că nu îmi contabilizez cuvintele! Sau mai bine daţi o Ordonanţă de Urgenţă: «Senatorul Cristian Bodea este condamnat la excluderea din PNL, pentru că îndrăzneşte să gândească liber!». De fapt, încă una: «Parlamentarii au dreptul să tacă şi obligaţia să aplaude!». Dar, urgent, cât vă mai ţine domnul Ponta prin preajmă…”, se mai arată în comunicatul semnat „Cristian Bodea, (simplu) senator, (încă) membru PNL”.

Te-ar mai putea interesa și
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Fechet: Din calculele noastre, am spart bariera celor 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi în România
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este probabil cel mai bun sistem de management al deşeurilor din România, iar în prezent a fost spartă bariera de 5 milioane de PET-uri colectate în fiecare zi......
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea ...
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...