Dobânzile creditelor ipotecare vor creşte în a doua jumătate a anului – studiu

Dobânzile medii ale creditelor ipotecare noi vor creşte în a doua parte a anului, potrivit unei analize realizate de Ipotecare.ro şi SVN Romania.
AGERPRES - mar, 01 iul. 2025, 10:22
Dobânzile creditelor ipotecare vor creşte în a doua jumătate a anului - studiu

Dobânzile medii ale creditelor ipotecare noi, atât cele fixe, care reprezintă peste 99% din volumul de credite ipotecare noi acordate în prezent, cât şi cele variabile, vor creşte în a doua parte a anului, potrivit unei analize realizate de către brokerul online Ipotecare.ro şi compania de consultanţă financiară şi creditare ipotecară SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Astfel, IRCC, indicele folosit ca referinţă pentru calcularea dobânzilor variabile, va avea o valoare de aproximativ 6% în ultimul trimestru al anului, conform cotaţiilor zilnice actuale, în creştere de la 5,55% în prezent.

De asemenea, calculele realizatorilor studiului arată că dobânzile fixe medii pentru creditele ipotecare noi acordate în Bucureşti vor creşte în a doua parte a anului la aproximativ 5,95%, comparativ cu un nivel actual de circa 5,45%. Dobânda medie pentru creditele ipotecare noi acordate în Bucureşti a fost la începutul acestui an de aproximativ 5,75% potrivit calculelor companiilor bazate pe date din piaţa bancară.

„Dobânzile ipotecare vor creşte până la finalul anului deoarece rata inflaţiei a rămas la un nivel ridicat, Banca Naţională menţinând la rândul ei rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5%. Pe de altă parte, în ciuda acestor creşteri, dobânzile fixe vor fi în continuare mult mai atractive comparativ cu cele variabile şi vor fi cu cel puţin 1% mai mici comparativ cu cele înregistrate în 2023”, a declarat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

În acelaşi timp, perioada de dobândă fixă a zeci de mii de credite ipotecare acordate la finalul lui 2022 şi în prima parte a anului 2023 va expira până la finalul acestui an şi în primele luni din 2026. Dobânzile medii fixe estimate pentru finalul anului curent sunt însă în continuare mai mici comparativ cu cele existente în 2022 – 2023.

„Persoanele care au contractat un credit ipotecar cu dobândă fixă şi a căror perioadă de dobândă fixă se apropie de final, trebuie să fie atente la ofertele actuale, care sunt mai bune faţă de cele din urmă cu trei ani. Refinanţarea poate fi efectuată oricând pe durata creditului şi pot obţine economii la ratele lunare. Pot folosi numeroase tool-uri şi site-uri online, pot apela la sfaturile unui broker de credite specializat şi pot afla cu rapiditate care sunt cele mai bune oferte şi la ce sume se pot încadra. Recomandăm şi securizarea unui nivel de dobândă fixă printr-o pre-aprobare pentru cei care caută o locuinţă nouă”, a adăugat Alexandru Rădulescu.

Creşterea dobânzilor estimată pentru a doua jumătate a anului curent se va traduce printr-o rată lunară mai mare cu circa 90 de lei pentru un credit ipotecar nou, în valoare de 70.000 de euro şi contractat pe o perioadă de 25 de ani (avans 15%). Pe de altă parte, rata va fi cu doar circa 36 de lei mai mare faţă de nivelul înregistrat la începutul anului şi cu aproximativ 90 de lei mai mică comparativ cu cea înregistrată acum un an, în vara lui 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Screeningul de fertilitate – Primul pas esențial spre o sarcină reușită
Screeningul de fertilitate – Primul pas esențial spre o sarcină reușită
Multe femei decid să amâne sarcina din cauza carierei sau din alte motive. Astfel, ele ajung la o anumită vârstă și încep să se gândească la posibilitatea de a avea un copil, dar nu știu......
2.300 de oameni și-au pierdut viața din cauze asociate căldurii în timpul valului de caniculă în 12 orașe europene
2.300 de oameni și-au pierdut viața din cauze asociate căldurii în timpul valului de caniculă în 12 orașe europene
Circa 2.300 de persoane și-au pierdut viața din cauze asociate căldurii în 12 orașe din Europa în timpul valului de ...
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune că sunt necesare audituri la autoritățile care nu reușit să atragă mai mult de jumătate din finanțările pe Mediu
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune că sunt necesare audituri la autoritățile care nu reușit să atragă mai mult ...
Ministra Mediului, Diana Buzoianu, susține că sunt necesare audituri la autoritățile care, pe componenta de Mediu, nu ...
Au căzut din stâlpii unei linii electrice de 220 kV a Transelectrica
Au căzut din stâlpii unei linii electrice de 220 kV a Transelectrica
Mai mulți stâlpi ai unei linii de înaltă tensiune de 220 kV între Reșița și Timișoara ar fi fost avariați, iar ...