Dobânzile la creditele IMM acordate de stat vor avea 2% dobândă pentru investiții și 2,5% pentru capital de lucru

Dobânzile pentru creditele garantate de stat acordate IMM și microîntreprinderilor vor fi, dupã perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, de 2% pentru finanțarea investițiilor și de 2,5% pentru credite și linii de credit pentru capital de lucru, anunță Ministerul Finanțelor.
Economica.net - mie, 08 apr. 2020, 17:36
Dobânzile la creditele IMM acordate de stat vor avea 2% dobândă pentru investiții și 2,5% pentru capital de lucru
 

Ratele dobânzilor la creditele pentru IMM și microîntreprinderi vor fi calculate ca ROBOR la 3 luni plus o marjã fixã de 2,0% pe an pentru creditele de investiții și de 2,5% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit normelor metodologice de aplicare a Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST România, aprobate luni de Guvern.

Marja nu va include comisionul de administrare, comisionul de risc precum și taxele aferente operațiunilor conexe activitãții de creditare cum ar fi taxe notariale, costurile legate de evaluare și înregistrarea garanțiilor.

Firmele mici și mijlocii, precum și microîntreprinderile care vor accesa linii de credite și împrumuturi pentru investiții cu garanții de stat vor beneficia de granturi pentru plata dobânzilor și comisioanelor de administrare și risc în limita a 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro.

În termen de 7 zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a normelor metodologice, instituțiile de credit transmit FNGCIMM cererile de înscriere în program, precum și solicitãrile de alocare de plafoane de garantare în funcție de nivelul estimat al finanțãrilor pe care le vor acorda în anul 2020 în cadrul Programului IMM INVEST ROMÂNIA.

Totodatã, bãncile vor transmite nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanțãrilor în cadrul programului, cu încadrarea în limitele prevãzute de norme.

Valoarea maximã a creditelor/liniilor de credit pentru finanþarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investiþii, valoarea maximã a finanþãrii este de 10 milioane de lei. De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totalã a 10 milioane de lei. Aceste credite vor fi garantate de stat în proporție de 80%.

Statul garanteazã 90% din credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru care se încadreazã în 500.000 de euro în cazul microîntreprinderilor și 1 milion de euro în cazul întreprinderilor mici.

Microîntreprinderile și întreprinderile mici vor putea însã completa linile de capital de lucru cu credite de investiții pânã la plafonul total de 10 milioane de lei, finanțãri care vor fi, de asemenea, garantate de stat în proporție de 80%.

În cazul garanțiilor de stat acordate în cadrul programului, FNGCIMM mandateazã instituțiile de credit finanțatoare sã încheie contractele de garanție pentru garanțiile colaterale constituite de beneficiarul finanțãrii/terți garanți, atât în favoarea acestora, cât și a statului român, prin MFP, în calitate de cocreditori, precum și sã efectueze formalitãțile legale de publicitate ale garanțiilor colaterale, în cazul în care legea prevede efectuarea unor astfel de formalitãți.

Beneficiarul trebuie sã prezinte instituțiilor de credit garanții colaterale, care, în cazul creditelor de investiții, împreunã cu garanția de stat și ipoteca legalã imobiliarã și/sau mobiliarã asupra activelor finanțate din credit, acoperã în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțãrii.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțãrii capitalului de lucru, instituția de credit are obligația de a asigura cel puțin constituirea urmãtoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare: ipotecã legalã mobiliarã asupra universalitãții de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activitãții beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecã legalã asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare. În cazul în care beneficiari dispun de garanții colaterale, instituția de credit va admite în garanție și aceste garanții colaterale.

Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobânzii și comisioanelor de administrare și risc este de la momentul acordãrii creditelor/liniilor de credit contractate și pânã la 31 decembrie 2020.

Grantul pentru dobânzi se aprobã anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 și pentru urmãtorii 2 ani doar în condiþiile în care creșterea economicã estimatã de Comisia Nationalã de Strategie si Prognozã pentru aceastã perioadã se situeazã sub nivelul creșterii economice din anul 2020. Subvenþionarea dobânzii se realizeazã în condiþiile respectãrii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, respectiv perioada în care se selecteazã beneficiarii și se emit scrisori de garanție/acorduri de finanțare este limitatã la data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului se întinde pânã la data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanþii în cadrul programului întreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitãti de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, muniþii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control naþional, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitãti de investigare si protectie.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...