Domeniile şi regiunile în care se vor face cele mai multe angajări în primele trei luni ale anului 2015 – Manpower

Majoritatea firmelor nu au de gând să facă angajări în primul trimestru din 2015. Candidaţii au cele mai mari şanse să-şi găsească locuri de muncă în regiunile Centru şi Nord-Vest, în domenii precum industria prelucrătoare, finanţe, asigurări, imobiliare şi servicii de afaceri, se arată în cea mai recentă ediţie a studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, o cercetare trimestrială privind intenţiile de angajare, derulată de ManpowerGroup pe un eşantion reprezentativ de 625 angajatori din România. 
Cristina Şomănescu - mar, 09 dec. 2014, 08:13
Domeniile şi regiunile în care se vor face cele mai multe angajări în primele trei luni ale anului 2015 - Manpower

73% dintre angajatorii români intervievaţi de Manpower nu anticipează schimbări în privinţa numărului de angajaţi din compania lor, în primele trei luni ale anului 2015. 13% dintre ei spun că vor face angajări, în vreme ce 12% dintre angajatorii prinşi în studiu prognozează concedieri în companie, în primul trimestru al anului viitor, indică studiul Manpower privind perspectivele angajării de forță de muncă.

Culegerea datelor a avut loc înaintea alegerilor prezidenţiale.

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă este cel mai cuprinzător studiu din lume privind intenţiile companiilor de a face angajări sau, după caz, de a renunţa la angajaţi, în trimestrul următor.
ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 65.000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și scădea numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor.

Studiul este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, şi este utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor referitoare la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană – Monthly Monitor -, redactat de Comisia Europeană.

Regiunile în care se vor face cele mai multe angajări în primul trimestru din 2015

Răspunsul scurt: în Centru şi Nord-Vest. Acestea sunt regiunile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile în primele trei luni ale anului viitor, indică studiul Manpower. În aceste regiuni previziunea netă de angajare este de +14%, respectiv +12%.

Amintim că previziunea netă de angajare se obţine ca diferenţă dintre proporţia angajatorilor care anticipează creşterea volumului total de angajări în compania lor şi proporţia angajatorilor care prevăd concedieri în organizaţia lor, în trimestrul următor.

Bucureşti, Ilfov, Sud şi Vest urmează în clasamentul regiunilor cu cele mai multe oportunităţi de angajare, în următoarele trei luni, arată studiul Manpower. În regiunile sus-menţionate, previziunea netă de angajare este de +9%.

În contrapondere, angajatorii din regiunea Nord-Est au în plan concedieri în primul trimestru din 2015. În această regiune previziunea netă de angajare este de -7%.

„Angajatorii au raportat intenţii de angajare pozitive în fiecare trimestru din ultimii patru ani, anunţând constant planuri de a-şi creşte forţa de muncă prin raport cu trimestrul precedent. Conotaţia favorabilă este că numărul total de locuri de muncă a crescut de la un trimestru la altul, chiar dacă creşterea a fost şi continuă să fie de amploare restrânsă. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot deci să se aștepte la oportunităţi de angajare şi pe parcursul primelor trei luni din 2015”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Încrederea angajatorilor şi ritmul de angajare par să se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg în continuare să rămână în expectativă, până când vor înţelege mai bine în ce mod eventualele schimbări de politici le-ar putea afecta business-ul, a adăugat Valentin Petrof.

În ce domenii se vor face cele mai multe angajări în primul trimestru din 2015

Angajatorii din industria prelucrătoare vor avea cele mai multe locuri de muncă vacante, în primele trei luni ale anului viitor, indică studiul Manpower. Previziunea netă de angajare din acest sector este de +17%.

Finanţele, asigurările, imobiliarele şi serviciile de afaceri urmează în clasamentul domeniilor cu cele mai multe oportunităţi de angajare, în primul trimestru din 2015. Angajatorii raportează o previziune netă de angajare de +14%, în domeniile antemenţionate.

În contrast, angajatorii din angricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit, precum și cei din construcţii estimează concedieri în primele trei luni ale anului viitor. Angajatorii din aceste domenii raportează previziuni nete de angajare de -3%.
De remarcat că previziunea de angajare din construcţii s-a îmbunătăţit totuşi cu 5 puncte procentuale faţă de cea din trimestrul IV/2014.
Cea mai mare creştere a previziunii de angajare relativ de trimestrul anterior este raportată de angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze, unde previziunea de angajare de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul IV/2014.

Companiile mari continuă să ofere şi în 2015 cele mai multe oportunităţi de angajare

Candidaţii au cele mai mari şanse să fie angajaţi în organizaţii mari, de peste 250 de angajaţi, în primele trei luni ale anului viitor.
Angajatorii mari raportează o previziune netă de angajare de +18%, de două ori mai puternică decât media naţională şi mai robustă decât cele raportate în trimestrul IV/2014, respectiv I/2014.

În contrast, cele mai multe firme mici, cu mai puţin de 10 angajaţi, nu au în plan angajări în primele trei luni ale anului.
Concret, 85% dintre acestea nu prevăd nici creştere, nici scădere a numărului total de angajați în intervalul ianuarie-martie 2015, 12% dintre angajatorii mici anticipează concedieri şi doar 2% dintre ei au în plan angajări, în următorul trimestru.

„Observăm că nivelul de încredere al angajatorilor crește proporţional cu dimensiunea organizaţiei, astfel încât angajatorii din companii mari formulează o abordare mai viguroasă a creşterii numărului de angajaţi, în timp ce angajatorii din organizaţiile de mici dimensiuni demonstrează un apetit scăzut pentru angajări. Aceasta ne arată că pe piaţa forţei de muncă din România, optimismul e departe de a fi omniprezent, iar oportunităţile de angajare nu vor fi uniforme. În mod clar, mai sunt încă destui paşi de făcut în drumul către redresare economică deplină şi creştere a locurilor de muncă,” a conchis Valentin Petrof.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...