1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Extern

Donald Tusk susţine că Brexit nu înseamnă că va exista „un zid” între UE şi Marea Britanie

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, susţine că Uniunea Europeană (UE) "nu doreşte să construiască un zid” între UE şi Marea Britanie, dar că Brexit înseamnă că "vom merge în direcţii diferite”, scrie BBC, preluat de News.ro.

07 mar, 2018 | News.ro

Preşedintele Consiliului European a spus că Theresa May vrea "să demonstreze cu orice preţ că Brexit poate fi un succes", dar nu acesta este obiectivul Uniunii Europene, scrie News.ro.

Tusk a făcut aceste comentarii în timp ce dezvăluia viziunea UE privind negocierile pentru relaţiile de după Brexit cu Marea Britanie.

El a spus că UE doreşte un acord privind o piaţă de schimb liberă "ambiţios şi avansat" şi fără tarife pentru bunuri. "Acordul nostru nu va face piaţa de schimb dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană să funcţioneze fără probleme. O va face mai complicată şi mai costisitoare pentru toţi decât este astăzi. Aceasta este esenţa Brexitului", a afirmat el.

Tusck a adăugat că ar fi pentru prima oară în istorie când un acord privind o piaţă de schimb liberă "va slăbi legăturile economice, în loc să le facă mai puternice".

El a precizat că "liniile roşii" setate de Marea Britanie limitează beneficiile pe care britanicii le pot obţine din viitorul acord cu blocul european. Uniunea Europeană este dispusă să ofere o piaţă de schimb pentru bunuri fără tarife dar numai sub regulile europene şi fără servicii financiare.

Cu toate acestea, în document se specifică posibilitatea unor alte opţiuni dacă guvernul britanic este pregătit să facă compromisuri privind liniile roşii.

Tusk a spus că doreşte o continuare a cooperării privind securitatea şi cercetarea, dar a respins posibilitatea ca Marea Britanie să îşi aleagă "doar ce doreşte" din apartenenţa la o piaţă unică de schimb.

Planurile trebuie aprobate de toate cele 27 de ţări membre ale UE la un summit de la Bruxelles din 22 martie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO