Dragu: Creşterile salariale aprobate recent ar costa 4,85 mld. lei, un impact foarte mare, nu poate fi inclus în buget

Creşterile salariale pentru mai multe categorii de bugetari aprobate recent de deputaţii din mai multe comisii de specialitate ar costa 4,85 miliarde de lei, un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, afirmă ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care a participat la Ziua Porţilor Deschise organizată miercuri la sediul Băncii Mondiale din Bucureşti.
Economica.net - mie, 02 nov. 2016, 18:10
Dragu: Creşterile salariale aprobate recent ar costa 4,85 mld. lei, un impact foarte mare, nu poate fi inclus în buget

Potrivit acesteia, o decizie cu privire la contestarea acestor măsuri la Curtea Constituţională va fi luată după ce Parlamentul va adopta forma finală a ordonanţei privind salarizarea în sectorul bugetar.

‘Impactul acestor măsuri (creşterea salariilor – n.r.) este de 4,85 miliarde de lei. Este un impact foarte mare care nu ar putea fi inclus în bugetul pe 2017, în condiţiile respectării politicilor fiscal-bugetare şi angajamentelor în acest domeniu. Mă refer aici, în principal, la ţinta de deficit bugetar de 3%. Conform Constituţiei, orice creştere de cheltuială trebuie însoţită de o creştere corespunzătoare a veniturilor, justificată, sau de o reducere a altor cheltuieli. Aceasta este prevederea constituţională. Vom vedea ce formă va fi adoptată în Parlament şi vom lua o decizie după aceea dacă o vom contesta sau nu la Curtea Constituţională’, a declarat ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, Anca Dragu a arătat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor începe analiza pentru rectificarea bugetară în condiţiile în care dispun de date preliminare pentru luna octombrie. Fonduri suplimentare urmează să fie alocate, potrivit şefului de la Finanţe, pentru proiectele care ‘stau bine în execuţie’, în timp ce pentru proiecte cu perspective reduse de finalizare resursele alocate ar putea fi diminuate.

‘Avem acum date preliminare pentru octombrie şi pe baza lor începem analiza pentru rectificare. Principiile sunt următoarele: să asigurăm surse financiare suficiente proiectelor care stau bine în execuţie şi care, poate, au nevoie de fonduri suplimentare. Practic, să diminuăm resursele alocate acolo unde perspectivele de a se finaliza proiecte sunt scăzute şi, în general, să facem loc altor cheltuieli care au apărut pe parcursul anului. Pentru 2017, pentru a continua politicile de investiţii, salariale, de pensii, conform legislaţiei în vigoare şi conform anului 2016, nu avem loc de alte cheltuieli. Este o decizie politică de a înlocui nişte cheltuieli cu altele’, a mai spus oficialul citat.

Ministrul Finanţelor a participat, miercuri seară, la evenimentul de închidere Ziua Porţilor Deschise, organizat la sediul Băncii Mondiale din Bucureşti, unde a acordat o serie de premii unor elevi care au participat la concursul de creaţie intitulat ‘Şcoala viitorului’.

Cu o zi în urmă, marţi, Anca Dragu anunţa că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari.

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au aprobat, la începutul acestei săptămâni, mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar şi prevede că, ‘începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, ‘începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei’.

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OPPO preia un rol de conducere în Connectivity Standards Alliance
OPPO preia un rol de conducere în Connectivity Standards Alliance
OPPO și Alianța pentru Standardele de Conectivitate, au anunțat astăzi alăturarea cu efect imediat a companiei OPPO ...
Emailuri false în numele ANAF. Instituţia avertizează contribuabilii să nu deschidă emailurile provenite de la info@anaf.ro
Emailuri false în numele ANAF. Instituţia avertizează contribuabilii să nu deschidă emailurile provenite de la [email protected]
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează contribuabilii asupra unui val de mesaje transmise prin email, ...
OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
Pandemia de Covid-19 a majorat nivelul datoriei publice însă aceste costuri vor fi depăşite cu mult de dificultăţile ...