Dragu: Deficitul bugetar ar putea depăşi 4 % din PIB în 2017, în urma iniţiativelor legislative votate în ultimul timp

Deficitul bugetar ar putea să sară de 4% din PIB anul viitor, având în vedere iniţiativele legislative votate în ultimul timp, a declarat marţi, la Parlament, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
Economica.net - mar, 01 nov. 2016, 16:49
Dragu: Deficitul bugetar ar putea depăşi 4 % din PIB în 2017, în urma iniţiativelor legislative votate în ultimul timp

‘Este vorba despre mai multe iniţiative legislative votate în ultimul timp. Avem şi cheltuieli ambiţioase pe masterplan pentru anumite investiţii. Dacă toate aceste cheltuieli sunt puse în buget, probabil că ar putea să sară de 4% (deficitul n.r.)’, a spus Dragu.

În ceea ce priveşte proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari, acesta ar putea duce la un deficit de peste 3% din PIB.

‘Cu siguranţă asta ne-ar duce la un deficit de peste 3% din PIB, dacă nu cumva se decide reducerea altor cheltuieli pentru compensarea acestor creşteri de cheltuieli. Ar trebui să vedem când iese acest proiect, în ce formă, apoi vom vedea ce măsuri vom lua. Legea responsabilităţii fiscal bugetare apărută în 2010 prevede că, înainte cu 180 de zile de alegeri, nu poţi creşte cheltuielile salariale. Nu pot fi luate măsuri care să conducă la aceste cheltuieli. De asemenea, avem prevederi din Legea finanţelor publice, din Legea responsabilităţii fiscal bugetare, în Constituţie, iar prevederile spun clar că orice creştere de cheltuială trebui documentată şi însoţită de sursa de venit aferentă acestei creşteri de cheltuieli’, a explicat ministrul Finanţelor.

Aceasta a mai afirmat că specialiştii din minister lucrează în prezent la bugetul pentru anul viitor, astfel că va exista un proiect al acestui document, dar, conform Legii finanţelor publice, în anii electorali bugetul este elaborat, votat şi transmis Parlamentului de noul Guvern.

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au aprobat luni mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar şi prevede că, ‘începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, ‘începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei’.

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Te-ar mai putea interesa și
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce rămâne în prima parte din iulie, a anunţat, luni, ministrul......
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Autoritățile ruse din regiunea ucraineană Herson au impus rubla ca monedă oficială, alături de grivna
Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla ca monedă oficială ...
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din Constanța
O asociere de firme românești a câștigat contractul de securizare a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din ...
Asocierea formată din companiile Altimate S.A,. Trident Servicii și Mentenanță S.A., UTI Construction and Facility Management ...