După introducerea franșizei, numărul asigurărilor obligatorii de locuinţă a început să scadă

În luna noiembrie, numărul asigurărilor obligatorii pentru locuințe (polițele PAD) a scăzut cu 541 de polițe, în ciuda faptului că, față de începutul anului creșterea numărului de polițe PAD este de 137.105. Nu este clar momentan dacă această scădere se datorează sau nu noilor norme metodologice ale polițelor obligatorii pentru locuințe, care au introdus o semifranșiză în octombrie.
Gabriela Ţinteanu - mar, 06 dec. 2016, 22:04
După introducerea franșizei, numărul asigurărilor obligatorii de locuinţă a început să scadă

În luna noiembrie, numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuinței au ajuns la 1.721.368, față de 1.727.909 la sfârșitul lunii precedente. În ciuda unei ușoare scăderi, numărul polițelor PAD este în creștere față de începutul anului, când numărul acestora era de 1.584.263. La mijlocul lunii iulie a fost înregistrat un maximum de polițe PAD pe acest an, de 1.740.947. Gradul de cuprindere al polițelor obligatorii pentru locuințe este în continuare sub 20%, iar supraveghetorul pieței tocmai a decis ca normele metodologice de aplicare a legii PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) trebuie schimbate, în sensul introducerii unor noi cerințe de finanțare a poliței din partea asiguraților, în cazul existenței unor despăgubiri.

Astfel, Norma ASF nr 35/2016 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 august şi a intrat în vigoare luni, 24 octombrie. Principala modificare a legislaţiei îi va viza exact pe cei care au fost loviţi de inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Aceştia vor fi obligaţi să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel. În vechea formă a legii, dacă, de exemplu, casa asigurată pentru 20.000 de euro suferea daune de 5.000 de euro ca urmare a unei inundaţii, PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, adică o asociaţie a firmelor de asigurare), plătea cei 5.000 de euro, iar valoarea asigurată rămânea la 15.000 de euro până la expirarea poliţei, care se reînnoieşte obligatoriu anual. Proprietarul nu mai plătea nimic.

În noua formă a legii, dupa ce s-au constatat daunele de 5.000 de euro, firma le plăteşte, dar diminuează sumele cu valoarea unei noi prime pentru ca valoarea asigurată să rămână 20.000 de euro până la finalul contractului. O formă de franşiză mascată, cum au explicat unele voci din industria asigurărilor, formulare pe care reprezentanţii asigurătorilor au respins-o însă vehement.

În vechea formă a legii, proprietarii care voiau să plătească în plus o primă pentru reîntregirea valorii asigurate aveau această posibilitate, dar era doar o opţiune. În noua formă a legii devine însă o obligaţie, iar banii se reţin direct din despăgubire. Reprezentanții PAID spun însă că o astfel de prevedere este în folosul asiguraților.

Cert este că, la o lună după intrarea în vigoare a noii legislații, numărul polițelor este ușor mai mic. Totalul despăgubirilor plătite de PAID anul acesta, în primele 11 luni, a fost de 1,855 milioane de lei, în condițiile în care în 2015 a fost de 1,218 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...