1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

ASF a dat prime tuturor angajaţilor, luna trecută. Nivelul primei ajunge şi la trei salarii - surse

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a bonificat toţi angajaţii cu prime anuale de performanţă, nivelul primei fiind stabilit în baza evaluării făcute fiecărui angajat şi în conformitate cu Regulamentul de salarizare din 13 decembrie 2016. Regulamentul permite conducerii să dea hotărâri care să dea drepturi salariale suplimentare angajaţilor. Unele surse din piaţa asigurărilor declară că prima ar echivala cu trei salarii nete, altele că este vorba de unul singur sau "în jur de un salariu". Aceste prime sunt anuale.

"La nivelul ASF există, aşa după cum am anunţat public, o primă anuală de performanţă, acordata în urma derulării procesului de evaluare a activităţii angajaţilor. Cuantumul primei este diferit pentru fiecare angajat în parte, în funcţie de calificativele obţinute în urma evaluărilor individuale. Primele se acordă în limita resurselor financiare aprobate în bugetul anual de venituri şi cheltuieli al Autorităţii. Sistemul de premiere este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă şi în Regulamentul privind regimul şi principiile aferente remunerării personalului Autorităţii de Supraveghere Financiară - document publicat în Monitorul Oficial nr. 1001/13 decembrie 2016, Partea I.", au răspuns oficialii ASF la solicitarea ECONOMICA.NET privind primele de performanţă acordate de Autoritate la mijlocul lunii februarie 2016.

Conform noului regulament de salarizare, "caracterul unitar al sistemului de salarizare se asigură prin evaluarea unitară a tuturor posturilor de către o firmă de specialitate. (...) Pe baza ierarhiei posturilor în cadrul A.S.F., acestea sunt grupate pe categorii de posturi, rezultând matricele posturilor (de execuție, respectiv de conducere). Fiecărei categorii de posturi i se asociază o bandă de salarizare definită prin salariul minim, midpoint și maxim în concordanță cu datele furnizate de studiile salariale. (...) Salariul brut cuprinde salariul de bază, indemnizații, sporuri, precum și alte adaosuri."

Despre sistemul de premiere însă, Regulamentul nu pomeneşte decât că se negociază cu Sindicatul ASF, că primele sunt prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei şi în funcţie de reglementările interne şi aprobările Consiliului de Administraţie (C.A.) al ASF. Oricum, noul regulament de salarizare este foarte lax, permiţând conducerii ASF să majoreze veniturile de natură salarială după bunul plac printr-o simplă hotărâre de CA. Astfel, articolul 42 din Regulament stipulează clar: "Personalul A.S.F. poate beneficia de alte drepturi de natură salarială stabilite prin CCM negociat la nivelul A.S.F. sau prin hotărâri ale Consiliului A.S.F."

Unele surse din piaţă spun că nivelul primei de performanţă aferentă anului 2016 a fost de trei salarii ale angajatului, altele susţin că e vorba de o sumă care se ridică la nivelul unui singur salariu. La publicarea raportului anual vom afla probabil şi cuantumul exact al acestor prime anuale. Raportul anual aferent anului 2015 precizează că cei 480 de angajaţi ai ASF (în 2016 au rămas circa 465) au primit prime anuale de performanţă în valoare totală de 4,5 milioane de lei, adică, grosier, 9.375 de lei pe angajat (dar salariile sunt diferite în funcţie de postul deţinut). Salariile din ASF variază între 2.000 de lei, cel mai mic, şi 10.000 – 15.000 de lei pentru un şef serviciu, conform unor declaraţii mai vechi ale preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO