Iulian Stanciu s-a folosit de exemplul eMAG pentru a ilustra nevoia de digitalizare a serviciilor publice care pune în prim plan dorințele și necesitățile cetățeanului, nu numai pe serviciile care aduc beneficii directe doar statului.
”Noi la eMAG avem un algoritm care ordonează produsele atunci când cauți ceva sau atunci când intri într-o categorie de produse. Nu le punem pe primele pe cele la care câștigăm cel mai mult, le punem pe primele pe cele cu probabilitatea cea mai mare să se vândă, și asta înseamnă ce își doresc oamenii.
Adică prețuri bune, reducere, livrare rapidă șamd. Statul a prioritizat dezvoltarea de servicii pe cele la care încasează bani, iar cele pe care și le doresc cetățenii și unde s-ar putea să fie multe interacțiuni cu frecvență foarte mare au fost lăsate deocamdată mai mult fizic”, a spus Iulian Stanciu cu ocazia lansării think thank-ului Edge Institute, o entitate nouă care își propune accelerarea nivelului de digitalizare în România.
Edge Institute reunește experți din domenii variate – tehnologie, educație, administrație și business – cu scopul de a contribui la evoluția digitală a României.
Stanciu a mai spus că e nevoie de investiții și un focus pe termen lung pentru a produce schimbări și pentru a obține rezultate în creșterea digitalizării serviciilor oferite de stat. Acesta susține că rolul think tank-ului Edge Institute va fi și de a transmite mesaje către decidenți ca percepțiile și dorințele oamenilor să fie luate în considerare.
„Vedem prioritățile instituțiilor că au focus pe termen scurt, nu ai cum să schimbi lucruri și să construiești acest gen de infrastructuri dacă nu te uiți pe termen lung. Noi în business am reușit să facem lucruri pentru că am făcut investiții în oameni, în tehnologii bazându-ne pe planuri pe termen lung.
Avem acest mix de competențe privat public și academic prin care putem rezolva probleme complexe. Mesajul nostru este că suntem o resursă pusă la dispoziția decidenților din zona publică și venim să îi ajutăm astfel încât să accelerăm această tranziție digitală și să construim această infrastructură”, a completat antreprenorul.
Boardul Edge Institute este compus din lideri și experți din diverse domenii – Bogdan Axinia (director general al eMAG Ventures), Diana Stafie (fondator al FutureStation), Elisabeta Moraru (Country Director Google), Iulian Stanciu (președinte executiv eMAG), Cosmin Alexandru (consultant leadership și fondator Teamology) și mulți alții. Acești profesioniști vor contribui la accelerarea digitalizării României, combinând expertiza din tehnologie, economie, banking și media pentru a transforma viziunea institutului în realitate.