Salariul minim brut pe economie în 2021, majorat la 2.300 de lei: Guvernul a publicat proiectul de HG

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2021 e la un pas de oficializare. Ministerul Muncii a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care stabileşte majorarea salariului minim brut pe economie la 2.300 de lei în 2021. Actul normativ mai prevede şi îngheţarea salariului minim pentru oamenii cu studii superioare, care au cel puţin un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite. Hotărârea urmează să fie adoptată în şedinţa de guvern de miercuri, 30 decembrie.
Cristina Şomănescu - mar, 29 dec. 2020, 07:02
Salariul minim brut pe economie în 2021, majorat la 2.300 de lei: Guvernul a publicat proiectul de HG

Update 17 februarie

Salariul minim în 2021: schimbarea datei de la care se aplică majorarea a fost, de fapt, o cacealma.
E oficial şi definitiv: în ianuarie avem două niveluri ale salariului minim: 2.230 de lei brut până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie, data intrării în vigoare a HG 4 din 2021 care reglementează majorarea salariului minim în 2021. Ministerul Muncii a răspuns pentru Economica.net că „s-a renunțat la promovarea unei hotărâri a Guvernului de modificare a datei de aplicare a prevederilor HG nr. 4/2021”.
Detalii, în Economica.net, la acest link.

Update 15 ianuarie

Guvernul vrea să schimbe HG 4 din 2021 care stabileşte nivelul salariului minim, aplicabil din 13 ianuarie 2021.

Pe agenda şedinţei de guvern de vineri, 15 ianuarie, s-a aflat un proiect de modificare a HG 4 din 2021, în sensul aplicării majorării salariului minim la 2.300 de lei brut „începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021„. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici. Proiectul nu a fost însă adoptat în şedinţa de guvern din 15 ianuarie. Vom reveni cu detalii despre data doptării, îndată ce le vom obţine.

Citeşte şi

Salariul minim în 2021: de când se aplică mărirea, explicaţii oficiale de la Inspecţia Muncii; data de la care se majorează ar putea fi schimbată

Update 13 ianuarie

Salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei brut lunar, prin Hotărârea de Guvern nr. 4 din 2021, adoptată miercuri, 13 ianuarie. Nivelul de 2.300 de lei brut lunar al salariului minim se aplică însă începând cu 13 ianuarie, data publicării în Monitorul Oficial şi a intrării în vigoare a HG 4 din 2021, şi nu de la 1 ianuarie, aşa cum anunţase Executivul în proiectul de act normativ.

Citeşte şi: E oficial: salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei brut lunar; noul nivel al salariului minim se aplică din 13 ianuarie 2021 – HG

Ştirea iniţială din 29 decembrie

Salariul minim brut garantat în plată ar putea creşte la 2.300 de lei lunar de la 1 ianuarie 2021, dacă proiectul de HG, lansat în dezbatere publică de Executiv, va fi adoptat în forma anunţată acumSalariul minim pentru oamenii încadrati pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare absolvite, rămâne la 2.350 de lei brut lunar, se arată în proiectul de HG antemenţionat. Acestea sunt cele mai importante informaţii aşteptate de piaţa muncii la final de an, aflate acum la un pas de oficializare. 

Economica.net vă prezintă, integral, proiectul de act normativ:

ART. 1
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2021, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se menţine la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.

ART. 2
În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1^2) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2021, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

ART. 3
La data prevăzută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 935/2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1010 din 16 decembrie 2019, se abrogă.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflaţiei de 2,2 % şi creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020 de 0,8%, spune Executivul în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Executivul explică de ce majorează salariul minim la numai 2.300 de lei brut de la 1 ianuarie 2021:

  • Anul viitor activitatea economică din România va depinde, în mare măsură, de evoluția crizei sanitare, atât în ţara noastră, cât și în principalele țări partenere – Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri abrupte a numărului de îmbolnăviri. Aceasta, în ciuda creşterii economice de 4,5%, prognozate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
  • Pandemia are un impact asimetric, afectând mai ales salariații cu venituri mici.
  • Numărul mare de salariaţi plătiţi cu salariul minim pe economie. Guvernul spune că avem circa 1,4 milioane de angajaţi remuneraţi cu salariul minim, însă datele comunicate pentru Economica.net de către Inspecţia Muncii arată că vorbim despre aproximativ 1,23 de milioane de oameni cu acest nivel salarial.
  • Scăderea produsului intern brut faţă de valoarea prognozată la începutul anului 2020: peste 1.141 miliarde de lei la început an faţă de 1.050 miliarde de lei lei la sfârşit de an scădere, spune Guvernul.
  • Evoluția câştigului salarial mediu brut lunar. Concret, la început an 2020, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.429 de lei, iar pentru sfârşitul anului, valoarea indicatorului e prognozată la 5.160 de lei.

Efectele majorării salariului minim pe economie la 2.300 de lei brut 

Cresc salariile românilor plătiţi cu salariul minim pe economie. Inspecţia Muncii a spus pentru Economica.net că circa 1,23 de milioane de români au CIM la nivelul salariului minim, în vreme ce Executivul spune că circa 1,4 milioane de oameni au acest nivel salarial.

Creşte contribuţia pentru persoanele cu handicap neîncadrate, întrucât această contribuţie se raportează la salariul minim;

Vor fi afectaţi de majorarea salariului minim oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime economie, dacă vor opta să se asigure la sistemul public de pensii şi/sau la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (după caz).

De asemenea, oamenii care au doar venituri extrasalariale peste plafonul stabilit în Codul fiscal vor plăti contribuţii mai mari la sănătate şi/sau pensii, după caz, ca efect al majorării salariului minim pe economie.

Majorarea salariului minim la 2.300 de lei în 2021 înseamnă:

– majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale plătesc contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile estimate în anul 2021, fiindcă acest plafon se determină în funcţie de nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în 2021.

– creşterea bazei de calcul pentru CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul la care persoanele fizice plătesc contribuţia de 25% trebuie să fie cel puţin egal cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2021.

– creşterea contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice care au venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021.

– creşterea contribuţiilor sociale plătite de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale care sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021 şi care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

– creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele fără venituri fiscalizate, care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...