Electrica a reușit în primele nouă luni ale anului să-și majoreze profitul cu 235 de milioane de lei

Grupul Electrica a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că a obținut, în primele 9 luni ale anului 2020, un profit net consolidat de 396 de milioane de lei, mai mare cu 235 de milioane de lei, respectiv de 146,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Economica.net - joi, 12 nov. 2020, 18:18
Electrica a reușit în primele nouă luni ale anului să-și majoreze profitul cu 235 de milioane de lei

Profitul EBITDA consolidat a atins valoarea de 829 de milioane de lei, fiind mai mare cu 280 de milioane de lei față de valoarea primelor nouă luni din 2019. Creșterea EBITDA a fost determinată în principal de impactul cumulat al evoluției segmentului de furnizare, care a înregistrat o majorare, la nivel de EBITDA, de 130 de milioane de lei față de nivelul din perioada similară din 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziție a energiei electrice, coroborat cu creșterea veniturilor și al reversării ajustărilor pentru deprecierea creanțelor incerte la nivel de grup, în sumă de aproximativ 105 milioane de lei, după efectuarea ajustării TVA-ului neîncasat de la clientul Oltchim.

Veniturile Grupului Electrica, în primele 9 luni din 2020, s-au ridicat la valoarea de 4,776 de miliarde de lei, în creștere cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului precedent.Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,3%, în contextul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul cu 3,2%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 2,1% mai mari, în principal că efect al creșterii tarifelor de distribuție, care a anulat impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică s-au redus cu 2%, la 2,774 de miliarde de lei, în primele 9 luni ale anului 2020. Această evoluție a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 2,7% a costului energiei electrice achiziționate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat, reflectând recuperarea sub formă de corecții pozitive, a unor costuri nerecunoscute din achiziția de energie electrică din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE nu au reflectat în întregime costul efectiv de achiziție a energiei electrice.

Efectul favorabil generat de evoluția segmentului de furnizare a fost ușor redus de creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea aferente segmentului de distribuție, cu 7 milioane RON, ca urmare a prețului mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în primele 9 luni din 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Alte informații importante

• Grupul Electrica a distribuit, în intervalul ianuarie – septembrie 2020, aproximativ 12,87 TWh (în scădere cu 3% față de 9L 2019) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.
• În primele 9 luni ale acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 6,8 TWh (în scadere cu 0,5% față de 9L 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

• Electrica Furnizare are o cotă de piață de 19,47%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 54,20%, iar pe piața concurențială are o cotă de 11,06% (conform raportului ANRE pentru august 2020).
• În contextul crizei sanitare actuale, companiile din Grupul Electrica au implementat planuri de măsuri organizatorice specifice, absolut necesare pentru desfășurarea activității într-un mediu sigur și menținerea continuității în alimentarea cu energie electrică.

“Rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primele nouă luni ale acestui an, unul complicat pentru toată lumea, dovedesc că modelul de business adoptat funcționează. Am reușit să ne adaptăm rapid situației fără precedent creată de criza sanitară, care a avut un impact major asupra evoluției economiei globale, și, dincolo de implementarea măsurilor necesare pentru continuitatea afacerii, am identificat oportunități pentru o evoluție sustenabilă a companiei”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica S.A..

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...