Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, care a paralizat o mare parte din această ţară, informează Reuters.
AGERPRES - joi, 18 apr. 2024, 12:12
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

În Dubai, operaţiunile din aeroportul local, un centru turistic major, au rămas afectate după ce furtuna declanşată marţi a inundat pistele de decolare şi de aterizare, având ca rezultat devieri, amânări şi anulări ale curselor aeriene.

Reprezentanţii aeroportului din Dubai au anunţat joi dimineaţă că acesta a reînceput să primească zboruri de intrare în ţară la Terminalul 1, folosit de companiile aeriene străine, dar că programul curselor continuă să înregistreze amânări şi să fie perturbat.

Emirates, cel mai mare transportator aerian de pe aeroportul local, a anunţat că va relua joi, de la ora 09:00 (05:00 GMT), procedurile de check-in pentru pasagerii aflaţi în Dubai, întârziind cu nouă ore reluarea acestei proceduri, prevăzută iniţial de la miezul nopţii de miercuri spre joi.

Angajaţii Aeroportului din Dubai s-au străduit să asigure hrană pentru pasagerii rămaşi blocaţi pe aeroport, în condiţiile în care drumurile din apropiere erau acoperite de ape. Totodată, din cauza supraaglomerării, au limitat accesul la cei care aveau rezervări confirmate.

Furtuna, care a lovit statul vecin Oman în ziua de duminică, a adus precipitaţii impresionante în Emiratele Arabe Unite marţi, inundând drumurile şi provocând blocaje timp de ore întregi, în timp ce apa de ploaie a inundat numeroase locuinţe. O persoană a fost declarată decedată în EAU şi alte 20 în Oman.

Inundaţiile au blocat locuitorii în trafic, în birouri şi în case, în timp ce Emiratele Arabe Unite au înregistrat cele mai abundente ploi din ultimii 75 de ani, de când se ţine evidenţa datelor meteorologice, au declarat autorităţile locale.
De asemenea, ele le-au transmis angajaţilor guvernamentali şi elevilor să rămână acasă în timp ce drumurile inundate de apă sunt curăţate.

Experţii în domeniul climei spun că temperaturile în creştere cauzate de schimbările climatice provocate de activităţile umane duc la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme în întreaga lume, cum ar fi furtuna care a lovit Emiratele Arabe Unite şi Oman.

„Este probabil că furtuna să fi fost într-un fel supraîncărcată de schimbările climatice, deoarece există mai multă umiditate disponibilă în aer pentru ca orice sistem de furtună să precipite”, a declarat Colleen Colja, cercetătoare în domeniul climei la Imperial College London.

Cercetătorii anticipează că schimbările climatice vor duce la creşterea temperaturilor, la creşterea umidităţii şi la un risc mai mare de inundaţii în unele zone din regiunea Golfului Persic. Problema se poate agrava în ţări precum Emiratele Arabe Unite, unde există o lipsă de infrastructură de drenaj pentru a face faţă ploilor abundente.

O agenţie guvernamentală din Emiratele Arabe Unite care supraveghează însămânţarea norilor – un proces de manipulare a norilor pentru a creşte cantitatea de precipitaţii – a negat că ar fi avut loc astfel de operaţiuni înainte de furtună.

Agenţia naţională de presă din Emiratele Arabe Unite a difuzat miercuri seară o declaraţie a preşedintelui Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, care a anunţat că a ordonat autorităţilor să evalueze pagubele şi să ofere sprijin familiilor afectate de furtună.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...