Energia nucleară câştigă teren în strategia Europei de eliminare a gazelor naturale

 Energia nucleară devine opţiune de rezervă pentru regenerabile în Europa precum şi pentru a ajuta la reducerea dependenţei continentului de livrările de gaze naturale din străinătate, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 05 oct. 2021, 10:32
Energia nucleară câştigă teren în strategia Europei de eliminare a gazelor naturale

Goana globală pentru asigurarea necesarului de gaze naturale înaintea iernii a condus la explozia preţurilor, astfel că politicienii din Marea Britanie se îndreaptă spre energia nucleară pentru a asigurarea aprovizionării cu energie. Însă gazele naturale sunt o parte importantă a mixului energetic iar eliminarea lor nu va fi un proces facil. Peste Canalul Mânecii, Franţa combină energia atomică cu regenerabilele şi deşi asta o face mai puţin dependentă de importurile de gaze, creşterea preţurilor la electricitate forţează Parisul să facă un apel pentru o Europă mai puţin dependent de importuri.

„Este crucial să fii independent. Acest lucru este valabil atât pentru Franţa cât şi pentru toate ţările europene. Nu vrem să fim dependenţi de livrările care vin din ţări străine”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno le Maire, înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Energia nucleară ar urma să aibă un rol dominant în sistemul energetic din Marea Britanie pentru a putea susţine producţia intermitentă de electricitate a regenerabilelor, în planul care vizează eliminarea gazelor naturale până în 2035. Guvernul de la Londra a menţionat luni preţul ridicat şi volatil al gazelor naturale drept un motiv pentru această strategie.

Printre factorii care au dus la creşterea explozivă a preţului gazelor naturale se numără şi diminuarea livrărilor din Rusia, care îşi umple propriile sale depozite înainte de venirea iernii.

„Cu cât mă uit mai mult la această situaţie cu atât cred că energia nucleară trebuie să fie o parte a soluţiei. Ceea ce trebuie să facem în această ţară este să avem un sistem ieftin, accesibil şi sustenabil, şi ceva pe care să ne putem baza noi înşine, care să ne protejeze de mişcările de preţuri internaţionale”, a declarat ministrul pentru mediul de afaceri, Kwasi Kwarteng.

Energia nucleară a fost dominantă în Franţa timp de mai multe decenii iar autorităţile intenţionau să reducă această dependenţă prin creşterea ponderii regenerabilelor. Însă beneficiile unui sistem cu emisii reduse de carbon nu se transmit la nivelul economiei în actuala criză energetică. Luni seara, preţurile de referinţă în Franţa la energia electrică au atins un nivel record de 152,40 euro pentru un Megawatt-oră.

Revenirea la energia atomică reprezintă o schimbare de poziţie după accidentul de la Fukushima, din 2011, care a obligat ţările să se uite cu atenţie la aspectele ce ţin de siguranţa centralelor nucleare, iar gazele naturale au devenit combustibilul punte între combustibilii fosili şi regenerabile. În plus, centralele nucleare sunt scumpe şi este nevoie de mai mulţi ani pentru finalizarea lor.

Însă criza energetică actuală readuce în prim plan energia nucleară. Miniştrii Finanţelor din ţările membre UE se reunesc marţi la Luxemburg pentru a discuta modalităţile prin care pot să îi ajute pe consumatori şi companii să facă faţă preţurilor record la gaze naturale, care s-au repercutat şi pe pieţele de electricitate şi certificate de poluare.

„Situaţia cu care ne confruntăm în prezent est de nesuportat pentru cetăţenii şi companiilor noastre. Aceasta va fi o temă politică majoră pentru următorii ani”, a spus Bruno le Maire.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...