Erdogan se aşteaptă la relaţii mai bune cu Statele Unite sub administraţia Trump

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că el consideră că dialogul dintre Turcia şi Statele Unite va reintra în ritm normal după instalarea la Casa Albă a preşedintelui ales, Donald Trump, cu care va ajunge la un consens în probleme regionale, informează Reuters.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 14:25
Erdogan se aşteaptă la relaţii mai bune cu Statele Unite sub administraţia Trump

Relaţiile dintre Washington şi Ankara – un membru cheie al NATO în lupta condusă de SUA contra Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak – s-au deteriorat brusc după lovitură de stat militară eşuată în iulie în Turcia.

Erdogan şi guvernul său dau vina pentru puciul eşuat pe Fethullah Gulen, un cleric islamic ce trăieşte în exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, şi doresc extrădarea lui. Gulen neagă implicarea în puci.

Sprijinul Statelor Unite pentru YPG, o miliţie kurdă ce luptă contra SI în Siria, a înfuriat de asemenea Ankara. Aceasta vede în YPG o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgenţă de trei decenii pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei şi s-a aflat în spatele unui val de atentate recente.

‘Cred că vom accelera dialogul când dl Trump va prelua funcţia. Cred că vom ajunge la un consens cu dl Trump, mai ales asupra unor probleme regionale’, a declarat Erdogan în faţa ambasadorilor turci reuniţi la Ankara pentru o conferinţă anuală.

Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat anterior, în faţa ambasadorilor, că nu crede că Trump va face, în relaţiile cu Turcia, aceleaşi greşeli ca administraţia SUA care îşi încheie mandatul.

El a spus că Turcia aşteaptă ca SUA să-l extrădeze pe Gulen şi Washingtonul să pună capăt cooperării sale cu miliţia kurdă siriană YPG.

Dar orice lună de miere cu administraţia Trump va fi probabil de scurtă durată, notează Reuters. Oficialii americani au spus clar că subiectul extrădării lui Gulen ţine de competenţa instanţelor şi nu de dorinţa politică, şi că orice proces ar putea dura ani de zile.

Politica lui Trump în legătură cu miliţia kurdă siriană YPG, văzută de armata SUA ca un aliat de încredere în lupta contra SI, este deocamdată neclară.

El a indicat totuşi că prioritatea sa în conflictul sirian va fi lupta contra Stat Islamic, şi nu să-l forţeze pe preşedintele Bashar al-Assad să părăsească puterea, aşa cum doreşte de mult timp Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus......
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...