Erdogan: UE i-a promis Turciei 3 miliarde de euro, dar încă nu şi-a respectat angajamentul

Uniunea Europeană i-a promis Turciei 3 miliarde de euro în cadrul acordului privind migranţii, dar încă nu şi-a respectat angajamentul, a declarat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 10 mai 2016, 14:45
Erdogan: UE i-a promis Turciei 3 miliarde de euro, dar încă nu şi-a respectat angajamentul

Într-un discurs rostit la Ankara, şeful statului turc şi-a exprimat speranţa că Bruxellesul îşi va respecta până cel mai târziu în luna octombrie angajamentul cu privire la eliminarea obligativităţii vizelor de intrare pentru cetăţenii turci.

Pe de altă parte, Erdogan a subliniat că Ankara nu va primi instrucţiuni de la Europa în legătură cu amendarea legislaţiei antiteroriste din Turcia, după ce marţi oficiali europeni au anunţat că Parlamentul European nu va dezbate o propunere privind scutirea de vize de călătorie pentru cetăţenii turci în Uniunea Europeană până când Turcia nu va face schimbări în legislaţia sa privind lupta împotriva terorismului.

Mai mult, Recep Tayyip Erdogan a acuzat ţările europene că reprezintă un refugiu sigur pentru aripile politice ale unor grupări teroriste şi a estimat că UE este cea care trebuie să-şi modifice legile antiteroriste.

Demersul eurodeputaţilor ar putea crea un risc pentru acordul încheiat între UE şi Ankara privind stăvilirea fluxului de migranţi către continent. Turcia a subliniat în mod repetat că cererea privind scutirea de vize pentru cetăţenii săi reprezintă piatra de temelie a acordului. Executivul comunitar a făcut o propunere în acest sens săptămâna trecută, dar liberalizarea vizelor trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European şi majoritatea statelor membre ale UE pentru a intra în vigoare.

La jumătatea săptămânii trecute, Comisia Europeană a propus scutirea de vize a turcilor care efectuează călătorii de scurtă durată în spaţiul Schengen, în anumite condiţii, în cadrul unui acord perfectat la 18 martie între UE şi Turcia privind gestiunea crizei migranţilor.

”Dintre cele 72 de criterii care trebuie îndeplinite pentru a face măsura posibilă, Ankara mai are încă cinci de îndeplinit ‘până la finalul lui iunie”, a explicat apoi într-o conferinţă de presă prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Guvernul turc a sporit presiunea în ultimele săptămâni, ameninţând că nu va mai aplica partea sa din acordul privind migraţia de la 18 martie dacă ‘promisiunea’ europeană privind scutirea de vize nu este respectată. Acest acord controversat prevede că toţi migranţii noi care ajung pe insulele greceşti sunt retrimişi în Turcia, inclusiv solicitanţii de azil.

Potrivit lui Frans Timmermans, acordul ‘a dat în mod clar rezultate’, întrucât acum ‘mai puţin de 100 de oameni ajung zilnic în insulele greceşti, în loc de mii în toamna anului trecut’.

Printre criteriile care trebuie încă îndeplinite, prim-vicepreşedintele Comisiei a menţionat ameliorarea luptei autorităţilor turce împotriva corupţiei, negocierea unui acord cadru cu Europol sau o revizuire a legislaţiei ţării privind terorismul.

Timmermans a mai precizat că de asemenea Comisia propune amendarea legislaţiei din domeniu privind scutirea de vize pentru a include un mecanism care le-ar permite guvernelor să suspende rapid acest drept în caz de probleme. Mecanismul a fost propus în urmă cu două săptămâni de Franţa şi Germania, îngrijorate că 79 de milioane de turci vor avea acces la vize de scurt sejur.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...