Euroconstruct Trading a făcut plângere penală împotriva BRD. Banca i-ar fi scos banii din cont şi i-ar fi dat altei firme, Tehnologica Radion

UPDATE - Poziţia BRD Firma Euroconstruct Trading '98, controlată de omul de afaceri Dan Besciu, unul dintre celebrii "regi ai asfaltului", a făcut plângere penală împotriva BRD. Firma de construcţii acuză banca pentru faptul că ar fi fost prejuciată cu 3,2 milioane de lei, bani care i-ar fi fost scoşi din cont şi daţi altui constructor, firma Tehnologica Radion, în mod fraudulos. Cele două firme au fost asociate în consorţiul care a construit şoseaua Buzeşti - Berzei din Bucureşti.
Economica.net - mar, 05 dec. 2017, 19:05
Euroconstruct Trading a făcut plângere penală împotriva BRD. Banca i-ar fi scos banii din cont şi i-ar fi dat altei firme, Tehnologica Radion

Euroconstruct Trading ’98 a înaintat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva BRD, pe care o acuză de delapidare şi care i-ar fi adus prejudicii de 3,2 milioane de lei, potrivit documentului intrat în posesia ECONOMICA.NET.

Cum s-a ajuns aici

Primăria Capitalei a atribuit în 2007, în urma unei licitaţii, lucrările la străpungerea Buzeşti – Berzei – Uranus, unui consorţiu de patru firme: Tehnologica Radion, Euroconstruct, Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA şi Via Proiect SRL. Primele două firme aveau, fiecare, câte o cotă de participare de câte 45%, iar liderul asocierii a fost Tehnologica Radion, firmă deţinută de omul de afaceri Theodor Berna, care a intrat ulterior în insolvenţă.

Aceasta din urmă reprezenta consorţiul în relaţia cu Primăria, şi tot în contul său, deschis la BRD, urmau să se facă plăţile pentru lucrări.

Consorţiul a trebuit să constituie o garanţie de bună execuţie, de 10% din valoarea contractului. Potrivit plângerii penale, garanţia a fost constituită treptat, pe durata executării lucrărilor. La fiecare factură emisă, Primăria reţinea procentul din garanţie şi depunea banii într-un cont de garanţie deschis la BRD.

Contul a fost deschis pe numele firmei Tehnologica Radion, şi, conform documentului, “virarea către asociaţi a sumelor constituite drept garanţie de Primăria Municipiului Bucureşti se putea realiza numai în baza a două semnături conjuncte, una aparţinând reprezentantului Tehnologica Radion SRL, Berna Theodor, şi cealaltă reprezentantului SC Euro Construct Trading ’98 SRL, Besciu Dan”.

Constructorii, conduşi de Berna, urmau să ia înapoi banii de garanţie în două etape: 70% la terminarea lucrărilor şi 30% după expirarea perioadei de garanţie de cinci ani, doar după ce Primăria notifica băncii acest lucru. Ulterior, fiecare membru al asocierii urma să primească banii după ce semnau Berna şi Besciu.

Banii pe care trebuia să-i ia Besciu ar fi ajuns la Berna

Besciu arată în plângerea penală că BRD a transferat de fapt toţi banii de garanţie din cont în contul firmei lui Berna, în baza unor notificări de la Primărie care ar putea să fi fost falsificate.

“În pofida dispoziţiilor contractuale mai sus menţionate şi a împrejurării că operarea de transferuri din contul de garanţie se putea realiza numai în baza ambelor semnături ale numiţilor Berna Theodor şi Besciu Dan, BRD-Sucursala Militari a autorizat în perioada contractuală virarea din contul de garanţie (…) în contul (…) aparţinând Tehnologica Radion SRL a întregii sume constituite drept garanţie de bună execuţie, în lipsa semnăturilor conjuncte şi în baza unor notificări ale Primăriei Municipiului Bucureşti asupra cărora există indicii temeinice că sunt falsificate”, scrie în plângerea penală.

Euroconstruct susţine că, în şase rânduri în care primăria a virat banii de garanţie în contul consorţiului, dar în baza unor notificări nedatate, BRD ar fi transferat toţi banii către Tehnologica Radion şi nimic către Euroconstruct. Iar BRD ar fi transferat toţi banii în contul Tehnologica, fără ca pe ordinul de plată să fi fost semnăturile lui Berna şi Besciu, ci doar a unei angajate a firmei Tehnologica Radion.

Angajaţii BRD care au făcut transferurile cu intenţie frauduloasă, spune Euroconstruct.

“Împrejurarea că angajaţii BRD-Sucursala Militari au operat contul de garanţie cu intenţie frauduloasă este susţinută nu numai de faptul că era cunoscută obligativitatea celor două semnături conjuncte, care puteau aparţine exclusiv numiţilor Berna Theodor şi Besciu Dan, dar şi de faptul că notificările primite de la Primăria Municipiului Bucureşti, pe baza cărora unitatea bancară a efectuat viramentele (…) prezintă indicii evidente de contrafacere, care puteau fi observare cu uşurinţă”, scrie în plângere, unde se detaliază şi suspiciunile de fals ale angajaţilor Primăriei.

Euroconstruct spune că BRD a prejudiciat-o cu 3,2 milioane de lei şi, alături de această plângere penală pentru delapidare, se va constitui şi parte civilă într-un alt proces cu banca.

Puteţi vedea, ataşat, în galerie, plângerea penală. 

BRD nu a oferit încă un punct de vedere referitor la această situaţie. Vom publica reacţia băncii imediat ce ne va fi transmisă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...