Europa se luptă pentru Marea Britanie

Ca și cum n-ar avea destule probleme, la summit-ul UE șefii de guvern mai trebuie să se preocupe și de premierul britanic și planurile sale de reformă dinaintea referendumului, scrie Deutsche Welle. 
Economica.net - sâm, 19 dec. 2015, 13:48
Europa se luptă pentru Marea Britanie

Subiectul s-ar putea să le taie pofta de mâncare șefilor de guvern aflați la Bruxelles. Lista planurilor de reformă din Marea Britanie urmează să fie discutată cu toate statele membre, tocmai la cină. David Cameron are nevoie de câteva schimbări radicale în relația cu UE, pentru a-și putea asigura un „DA” la referendumul care urmează, legat de rămânerea regatului în comunitatea europeană. Dar chiar dacă ar vrea, șefii de guvern din UE nu-l pot ajuta atât de repede. Deciziile se vor lua abia la următorul summit, în februarie.

Cameron între ciocan și nicovală

Cameron a încasat-o deja de la presa britanică anti-europeană. The Sun a scris că premierul este „laș și jalnic”. Daily Mail i-a cerut să rămână tare pe poziție, spunând că încercările sale de reformă în ceea ce privește UE sunt „o farsă”. Alții sunt convinși că va fi umilit, pentru că retorica lui slabă sugerează deja compromisul și renunțarea. Iar publicația de stânga, The Guardian, îl critică pe Cameron, deoarece ideea sa de a discrimina forțele de muncă din UE este „una proastă, dintr-un cap sec, aflat la cârma unui guvern confuz”. Anti-europenii din propriul partid îl trădează și ei, pentru că își doresc mai mult decât atât și anume suveranitate față de Bruxelles, mai precizeaza Deutsche Welle

Ce dorește premierul britanic?

Cele mai multe dintre dorințele de reformă ale lui Cameron sunt realizabile, per se. UE poate găsi soluții pentru a garanta mai multă competitivitate. Poate apăra țările non-euro față de deciziile statelor din spațiul euro.

Și parlamentele naționale ar putea să aibă mai multă putere de decizie. Iar la o adică, UE ar putea să reducă din presiunile comunitare asupra Marii Britanii. Aceste schimbări necesită o serie de eforturi juridice. Dar acestea se pot realiza numai în condițiile în care tratatele UE nu sunt modificate. O schimbare a tratatelor nu intră în discuție.

Punctul cel mai sensibil este ideea lui Cameron de a retrage imigranților din UE ajutoarele sociale, în primii patru ani. Ceea ce contravine legilor antidiscriminării. Multe state est-europene i-au transmis lui Cameron că nu vor accepta așa ceva. Ar putea fi găsită o soluție printr-o propunere a Comisiei Europene, care va prezenta oricum în primăvară idei de reformă în ceea ce privește drepturile cetățenilor UE aflați în alte state membre.

„Dorim să ajungem la o înțelegere, cu care guvernul britanic poate convinge populația să voteze la referendum pentru rămânerea în UE”, a declarat cancelara Angela Merkel la Berlin. Pe de altă parte, principiile circulației libere și ale non-discriminării nu pot fi puse în discuție, a adăugat șefa executivului german.

Berlinul a făcut clar faptul că își dorește păstrarea Marii Britanii în UE și că vrea să contribuie la acest lucru pe cât posibil. În final trebuie să se decidă asupra unui pachet, care să-i convină și lui Cameron, și celorlalte state, crede Germania. Dar nu se va discuta încă despre clauze individuale.

Și europarlamentarul David McAllister a confirmat că toate cele 27 de state membre au voința politică de a menține Marea Britanie în UE. Nimeni nu are înteresul unui Brexit, a adăugat acesta.

Britanicii își doresc următoarea atitudine, spune europarlamentarul, neoficial persoana de legătură între Londra și Berlin: „Dacă se vrea, se poate”. Pentru asta va fi nevoie de creativitatea juriștilor de la Bruxelles.

Și McAllister, pe de altă parte, vede foarte dificilă realizarea ideii de a retrage imigranților din UE dreptul la ajutoare sociale. Politicianul face un rezumat al situației în felul următor: „Trebuie găsită o balanță între mai multă flexibilitate și o Europă à la Carte care nu funcționează”.

Brexit-ul poate fi evitat

Multe dintre problemele lui Cameron sunt legate de politica internă, puncte în care UE nu are cum să-l ajute, e de părere Fabian Zuleeg, de la Centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles. Acesta se referă mai ales la timpul scurt pe care îl au la dispoziție. În ceea ce privește chestiunea restricționărilor pentru forțele de muncă din UE, se pune problema unui drept de bază, respectiv libertatea de mișcare. Așa că o modificare ar fi dificilă nu numai juridic, ci și politic, spune Zuleeg. Cu excepția situației în care britanicii ar schimba legislația și pentru cetățenii lor.

Oricare ar fi rezultatele la Bruxelles, euroscepticii din Marea Britanie vor respinge orice rezultat adus acasă de Cameron, e de părere politologul. Dar există foarte multă voință politică, mai ales din partea țărilor scandinave. Și Irlanda are interesul ca britanicii să rămână în UE. Multe vor depinde într-un final de prezentarea pachetului, spune Zuleeg: „Trebuie să arate în așa fel încât să fie văzut ca un succes de către opinia publică britanică”.
Euroscepticii din partidul conservator al lui Cameron trebuie să fie conștienți de faptul că cine vrea să scoată Marea Britanie din UE pune în pericol viitorul regatului. Partidul Național din Scoția (SNP) a și anunțat că dacă se întâmplă acest lucru, va cere organizarea unui referendum pentru desprinderea de Londra. Miza e mare pentru toți cei implicați.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...