Evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale rămâne stabilă, cu o uşoară creştere de 0,1% în T3 2016 – raport

Evoluţia preţurilor rezidenţiale la nivel naţional rămâne stabilă, prezentând o uşoară creştere de 0,1% în cel de-al treilea trimestru din 2016, faţă de trimestrul anterior, conform celui mai recent studiu de specialitate, remis miercuri Agerpres. 
Economica.net - mie, 09 nov. 2016, 14:52
Evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale rămâne stabilă, cu o uşoară creştere de 0,1% în T3 2016 - raport

Mai mult decât atât, la nivel anual, comparativ cu perioada similară din 2015, a existat o tendinţă de apreciere care a dus la o creştere totală de 2,4%, de la an la an. Recenta stabilizare a preţurilor este un semn de revenire a pieţei rezidenţiale româneşti.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, a fost înregistrată o creştere medie anuală de 0,2%. Această tendinţă pozitivă, înregistrată ca urmare a evoluţiilor de preţ recente, induce totodată un sentiment de optimism privind posibila revenire a preţurilor.

Semnele de redresare sunt ilustrate şi de indicele rezidenţial din Bucureşti, care prezintă o creştere faţă de trimestrul al treilea din 2015 de 3,9%, asemănătoare cu evoluţia înregistrată în trimestrul precedent. O situaţie similară se observă în indicele ‘Bucureşti – Periferie’, care a crescut cu 4%. Indicele care descrie zona Bucureşti – Centru a prezentat o creştere de 2,9%, în timp ce diviziunea Bucureşti & Ilfov a prezentat o creştere pozitivă de preţ de 3,9% în T2 2016 faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

În şapte din cele opt diviziuni ale României s-a menţinut tendinţa de creştere faţă de anul precedent. Moldova are cea mai mare creştere a preţurilor, de 4,2%, comparativ cu celelalte diviziuni. Se înregistrează o creştere semnificativă a preţurilor pentru Muntenia şi Sud, cu 4% şi respectiv 3,9%. Pe de altă parte, diviziunea Nord a înregistrat o reducere a preţului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Indicii celor mai mari oraşe din România prezintă o performanţă în general stabilă, cu fluctuaţii trimestriale care par să fie alcătuite mai degrabă din corecţii pe termen scurt sau din zgomot statistic, decât să reprezinte tendinţe solide, fie pozitive, fie negative. Ploieşti, Constanţa şi Iaşi prezintă o tendinţă de creştere faţă de trimestrul al treilea din 2015 în medie de peste 3%, în timp ce Brăila prezintă o creştere negativă de minus 1,8%. Preţurile unităţilor noi din Bucureşti au continuat să depăşească nivelul mediu, atingând o creştere de 4,6%. Această creştere pozitivă a preţurilor unităţilor noi din Bucureşti conduce la o creştere a preţurilor proprietăţilor noi la nivel naţional de 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

În concluzie, raportul Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, realizat de Eurobank Property Services (EPS), sugerează faptul că piaţa se pregăteşte de noi creşteri de preţuri, acest fapt fiind mai evident în oraşele mari. Este de aşteptat ca întregul potenţial adecvat de creştere a preţurilor să se întrezărească în curând, afirmă reprezentanţii EPS.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s din România, a anunțat joi că deschide ...
Meta Estate Trust a finalizat cu succes plasamentul privat, ultimul înainte de listarea pe piața AeRO a BVB
Meta Estate Trust a finalizat cu succes plasamentul privat, ultimul înainte de listarea pe piața AeRO a BVB
Compania imobiliară Meta Estate Trust a încheiat cu succes plasamentul privat de acțiuni și va începe anul viitor pregătiriile ...
AFP: A dus inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID la apariţia variantei Omicron?
AFP: A dus inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID la apariţia variantei Omicron?
În octombrie 2020, în timp ce oamenii de ştiinţă din întreaga lume se întreceau pentru a dezvolta un vaccin împotriva ...