Cele mai reclamate firme de asigurare din România în 2014

După primele patru luni ale acestui an, la vârful clasamentului reclamaţiilor nu este nicio mare surpriză, primele două locuri fiind ocupate de Euroins şi Astra Asigurări, adică societăţile care vând cel mai mult RCA în România. O figură negativă pare însă să facă City Insurance, care are deja aproape tot atâtea petiţii înregistrate, cât a avut în tot anul 2013
Şerban Buşcu - Dum, 01 iun. 2014, 21:10
Cele mai reclamate firme de asigurare din România în 2014

După primele patru luni din anul 2014, cele mai importante zece companii de asigurare din România aveau, cumulat, aproape 9.900 de reclamaţii de la clienţi, arată datele centralizate de ECONOMICA.NET.

Clasamentul este dominat, ca şi în anii precedenţi, de societăţile Euroins şi Astra, firmele care vând cel mai mult RCA în România şi care, alături de City Insurance(locul 3) şi Carpatica Asig(doar locul 7) au o politică de preţ total diferită de restul pieţei în sensul că vând foarte ieftin. Pe locul al patrulea a urcat, după primele trei luni, compania Uniqa care, deşi are o reputaţie de bun plătitor şi deşi nu a înregistrat o creştere substanţială a reclamaţiilor comparativ cu anul trecut, a fost dezavantajată de scăderile importante înregistrate de societăţile deţinute în România de grupul VIG adică Asirom şi Omniasig.

La polul opus se află companiile Groupama şi Generali care , în perioada ianuarie-aprilie au înregistrat sub 100 de reclamaţii.

Două companii au adunat aproape 30% din reclamaţii

Campioanele tradiţionale ale reclamaţiilor nu s-au lăsat mai prejos nici în prima parte a acestui an. Cu o sumă cumulată de peste 2.700 de petiţii ele adună aproape 30% din numărul total al reclamaţiilor.

De altfel, City Insurance, societatea care vine pe locul trei în clasament, imediat după Astra are de aproape trei ori mai puţine reclamaţii decât societatea intrată la începutul acestui an în procedură de redresare financiară cu administrator.

Numărul reclamaţiilor este strâns legat de politica de preţ şi de ponderea poliţelor RCA în structura portofoliului firmei. Majoritatea reclamaţiilor adică peste 80% vin din zona RCA şi vizează neplata sau plata cu întârziere a daunelor. După cum am mai arătat, Astra şi Euroins, domină piaţa RCA din perspectiva vânzărilor şi a preţului.

RCA aduce pierderi

Chiar dacă sunt principalele generatoare de lichidităţi şi de volume de vânzări, poliţele RCA sunt, per ansamblu, un pariu pierzător şi tocmai de aceea creează mari probleme cu plata daunelor societăţilor care se bazează în proporţie mare pe această poliţă.

 Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, Remi Vrignaud, procentual, RCA este cea mai mare clasă de asigurări din piaţă şi produce şi cele mai mari pierderi – 46% din total daune asigurări generale în anul 2013. RCA şi CASCO erau cele mai importate clase de asigurări din piaţă înainte de criză (60% din total piaţă) şi sunt şi în prezent (50%).

Potrivit UNSAR, profilul auto al pieţei de asigurare împinge piaţa spre valori negative ale contului de profit şi pierdere. Spre exemplu, plăţile pentru vătămări corporale şi daune morale au consemnat o creştere exponenţială – circa 330 milioane lei sau 18,5% din total daune RCA în 2012 faţă de 111 milioane lei în 2010. În februarie 2014, potrivit UNSAR, asigurările obligatorii au generat 45,8% din totalul primelor brute subscrise la asigurări generale: RCA – 43,8%, PAD – 2%. În decembrie 2013 acelaşi indicator totaliza 38,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri, potrivit informațiilor din SEAP. Acestea urmează să fie......
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
ANOFM: 25.753 de locuri de muncă vacante sunt înregistrate la nivel național
Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel naţional, miercuri, în evidenţele Agenţiei Naţionale ...