Executivi de top din companii precum BCR, eMAG, Google au lansat Edge Institute pentru accelerarea digitalizării serviciilor publice

Într-un context global tot mai marcat de revoluția tehnologică, România își propune să accelereze transformarea digitală. În acest scop, a fost lansat Edge Institute, un think tank dedicat promovării digitalizării și creșterii competitivității economice. Din board-ul său fac parte mai mulți antreprenori de top, dar și personalități din mediul academic.
Lidia Neagu - J, 13 mart. 2025, 16:30
Executivi de top din companii precum BCR, eMAG, Google au lansat Edge Institute pentru accelerarea digitalizării serviciilor publice

Boardul Edge Institute reunește experți din diverse domenii, printre care Bogdan Axinia (Director General al eMAG Ventures), Diana Stafie (fondator al FutureStation), Dragoș Stanca (antreprenor tech, investitor în digital media și web3, fondator UPGRADE 100), Elisabeta Moraru (Country Director Google), Iulian Stanciu (Președinte executiv eMAG), Mihai Matei (CEO Essensys Software & Vicepreşedinte Concordia), Oleg Roibu (Group General Counsel, eMAG), Răzvan Rughiniș (profesor universitar la Universitatea Politehnică din București și co-fondator al Innovation Labs), Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română) și Victor Guzun (consultant în transformare digitală și fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia).

Cu ocazia lansării a fost prezentat un studiu realizat de Ipsos, care arată că 59% dintre români consideră digitalizarea un lucru benefic, iar 52% sunt de părere că aceasta are un impact pozitiv asupra calității vieții. Cu toate acestea, mulți dintre respondenți consideră că ritmul digitalizării este mult mai lent în administrația publică comparativ cu sectorul privat. Aproape jumătate dintre aceștia (49%) afirmă că digitalizarea statului român are un ritm mult prea lent, ceea ce subliniază necesitatea accelerării transformării instituțiilor publice.

Edge Institute își propune să devină un facilitator al tranziției digitale, oferind soluții viabile și strategii clare pentru a ajuta România să atingă nivelul mediu al Uniunii Europene în cadrul programului „Decada Digitală” (DESI) până în 2030. Robert Berza, Director Executiv al Edge Institute, spune că țara noastră dispune de un avantaj unic: o populație de 25 de milioane de cetățeni, atât acasă, cât și în diaspora, care poate contribui la accelerarea procesului digital.

„Digitalizarea nu înseamnă doar tehnologie, ci soluții care simplifică interacțiunea cu administrația, sprijină antreprenoriatul și crește nivelul de educație digitală. România are un potențial imens, dar fără o strategie coerentă, decalajele se vor accentua. Avem toate resursele pentru a deveni un lider în Europa Centrală și de Est în următorii 5-10 ani”, a afirmat Berza.

Deși românii își doresc servicii publice digitale mai eficiente, există și îngrijorări semnificative. Șase din zece cred că digitalizarea ar putea facilita supravegherea populației de către guvern, iar peste jumătate (57%) sunt îngrijorați de modul în care datele personale sunt utilizate fără acordul lor de către marile companii de tehnologie. Aceste date sugerează că succesul transformării digitale depinde nu doar de implementare, ci și de asigurarea unor măsuri clare de protecție a datelor.

Principalele bariere în calea digitalizării

Românii identifică mai multe bariere care încetinesc adoptarea tehnologiilor digitale. Printre obstacolele identificate de români se numără competențele digitale scăzute ale cetățenilor (43%), ale angajaților statului (37%) și corupția sau interesele politice (36%). De asemenea, utilizarea platformelor digitale publice este dificilă pentru mulți cetățeni – 51% dintre români nu le accesează, 25% declară că le este teamă că datele lor pot fi furate, iar unul din cinci afirmă că întâmpină probleme tehnice.

Internetul este utilizat în principal pentru socializare și divertisment (77% fiind activi pe rețele sociale și 76% urmărind videoclipuri online). Serviciile digitale sunt de asemenea populare, 61% plătind facturi online, iar 60% accesând servicii bancare. În schimb, educația digitală rămâne limitată, doar un sfert dintre respondenți au declarat că folosesc materiale de învățare online.

Educația digitală: dorință de învățare, dar preferință pentru instruirea fizică

Deși interesul pentru digitalizare este ridicat, majoritatea românilor preferă metodele de instruire tradiționale. Românii se autoevaluează la un nivel mediu al abilităților digitale și mai puțin de o treime (27%) cer ajutorul altor persoane când sunt în situația de a interacționa cu tehnologia. În plus, preferința pentru cursurile de îmbunătățire a cunoștințelor digitale în format fizic în detrimentul instruirii online sugerează că programele educaționale trebuie adaptate la această tendință.

Digitalizarea administrației publice – prioritatea principală pentru cetățeni

Românii identifică mai multe domenii prioritare pentru digitalizare. Cele mai importante sunt plata taxelor și impozitelor (45%), urmată de obținerea actelor personale (37%) și programările la spitalele publice (33%). De asemenea, accesul digital la rețete, adeverințe și trimiteri medicale (37%) este o preocupare majoră, evidențiind necesitatea simplificării serviciilor esențiale.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk nu susține o fuziune între Tesla și xAI, startup-ul său de inteligență artificială
Elon Musk nu susține o fuziune între Tesla și xAI, startup-ul său de inteligență artificială
Elon Musk a declarat luni că nu susține o fuziune între producătorul său de vehicule electrice Tesla și startup-ul său de inteligență artificială xAI, care deține chatbot-ul Grok și......
Ce spune Nicușor Dan despre legea salarizării, sporuri şi legea magistraţilor
Ce spune Nicușor Dan despre legea salarizării, sporuri şi legea magistraţilor
România are nevoie de o lege a salarizării în care să avem o abordare foarte nuanţată pe toate categoriile şi să ...
Made in China – Excedent comercial record, de 586 miliarde de dolari, în primul semestru al anului
Made in China – Excedent comercial record, de 586 miliarde de dolari, în primul semestru al anului
China a încheiat primul semestru al anului cu un excedent comercial record, de aproximativ 586 miliarde de dolari, după ...
UE a pregătit o listă de tarife de 21 de miliarde de euro pentru bunurile americane, dacă cele două părți nu ajung la un acord comercial
UE a pregătit o listă de tarife de 21 de miliarde de euro pentru bunurile americane, dacă cele două părți nu ajung ...
UE a pregătit deja o listă de tarife în valoare de 21 de miliarde de euro pentru bunurile americane dacă cele două părți ...