Existenţa Republicii Moldova ca stat, în pericol real – Ion Sturza, fost premier

Existenţa Republicii Moldova ca stat este, pentru prima dată de la declararea Independenţei, în pericol real, semnalează fostul premier de la Chişinău Ion Sturza, care propune în acelaşi timp soluţii pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă de mai mult timp populaţia de peste Prut.
Economica.net - mar, 08 dec. 2015, 11:48
Existenţa Republicii Moldova ca stat, în pericol real -  Ion Sturza, fost premier

”Pentru prima dată de la declararea Independenţei, Republica Moldova se confruntă în mod real cu pericolul dispariţiei sale ca stat. Deşi unii cred că deja şi-au aranjat treburile şi că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de ‘stabilitate’, eu sper că ţara se mai poate salva”, scrie Ion Sturza, premier în perioada februarie-noiembrie 1999 şi în prezent om de afaceri, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, relatează Radio Chişinău.

Pentru ca acest pericol să fie îndepărtat, fostul prim-ministru avansează o serie de soluţii, precum stabilizarea urgentă a situaţiei economice, inclusiv a celei bugetare, salvarea sistemului bancar de un colaps iminent prin recapitalizarea băncilor de către acţionari, iar în cazul în care aceştia se opun să se treacă la naţionalizarea lor, luarea de măsuri urgente pentru asigurarea stabilă şi garantată a livrării de resurse energetice, adoptarea de măsuri drastice de securitate şi siguranţă naţională. La acest ultim capitol, Ion Sturza atrage atenţia că există riscul de a fi reintroduse vizele, în contextul în care Republica Moldova a devenit un furnizor major de insecuritate în regiune, fiind considerată veriga slabă în lupta cu traficul de orice gen, cu contrabanda, migraţia ilegală şi cu terorismul. În acelaşi timp, fostul premier consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să pună în mod real în aplicare acordurile şi obligaţiile internaţionale şi să recâştige astfel încrederea partenerilor externi ca aceştia să reia finanţările, de importanţă vitală pentru Republica Moldova.

Avertismentul fostului premier intervine pe fondul crizei politice de la Chişinău create după demiterea, la sfârşitul lunii octombrie 2015, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă şi susţinută de democraţi, ceea ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliţii proeuropene nu au adus nicio înţelegere concretă între formaţiunile parlamentare de la Chişinău.

Ion Sturza nu este primul care trage un astfel de semnal de alarmă, mai mulţi politicieni şi analişti avertizând în ultima perioadă asupra acestui pericol ce ameninţă Republica Moldova.

Săptămâna trecută, expertul în relaţii internaţionale Dan Dungaciu afirma, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ‘TVR Moldova’, că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa de după declararea Independenţei. ”Republica Moldova nu a mai avut o perspectivă atât de sumbră. Acum tema principală este supravieţuirea Republicii Moldova ca stat. Ţara poate fi comparată cu o maşină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Acum Republica Moldova este pusă în situaţia de a alege între rău şi mai puţin rău. O altă variantă nu există”, atrăgea atenţia Dan Dungaciu.

La mijlocul lunii noiembrie, ministrul apărării în exerciţiu Anatol Şalaru avertiza de asemenea că Republica Moldova se află în pragul dispariţiei sale ca stat, ea fiind ameninţată de două mari pericole, unul care vine din exterior şi altul din interior. ”Pe plan extern, este vorba de dorinţa Rusiei de a-şi restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupţie. Statul se află în pericol de dispariţie. Nu avem guvern, a fost suspendată finanţarea externă, a fost destabilizată clasa politică”, afirma Anatol Şalaru.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...