Facebook, amendată cu 2 milioane euro în Germania

Justiţia germană a aplicat Facebook o amendă de 2 milioane de euro, acuzând gigantul social media că a comunicat în mod 'incomplet' numărul de comentarii răuvoitoare care circulă pe reţeaua socială, informează AFP.
Economica.net - mar, 02 iul. 2019, 15:27
Facebook, amendată cu 2 milioane euro în Germania

Potrivit legislaţiei germane, platformele online trebuie să elimine în termen de 24 de ore mesajele cu un conţinut ce incită la ură, pasibile de urmărire penală pentru defăimare sau care difuzează informaţii false.

Servicii cum ar fi Twitter, Facebook sau Youtube trebuie, de asemenea, să facă publice rapoarte care enumeră mesajele pe care le-au şters şi motivele pentru care au făcut-o.

În raportul său pe primul semestru din 2018, Facebook a raportat 1.704 de conţinuturi semnalate de către utilizatori, cu mult sub cifrele pentru YouTube (aproximativ 215.000 de conţinuturi) sau Twitter (aproape 265.000).

‘Numărul de plângeri legate de conţinutul ilegal este incomplet’, dând o ‘imagine deformată a dimensiunii’ problemei şi a ‘modului în care reacţionează reţeaua socială’, a apreciat Biroul federal de justiţie (BfJ).

Facebook poate contesta această decizie, a precizat BfJ într-un comunicat.

Biroul reproşează în mod special Facebook faptul că le oferă utilizatorilor două formulare pentru a semnala conţinuturi pe care ei le consideră ilicite: unul, în conformitate cu legislaţia germană, semnalele fiind contabilizate; celălalt declanşează pur şi simplu procedura internă a Facebook. Astfel, un comentariu sau un conţinut semnalat nu vor fi înregistrate într-un raport special.

Formularul stabilit de legislaţia germană este de fapt ‘ascuns’ şi utilizatorii sunt ‘direcţionaţi’ spre formularul clasic, adaugă BfJ.

Raportul nu indică decât o ‘fracţiune’ din cifra reală a comentariilor răuvoitoare, potrivit BfJ, în timp ce ‘numărul de semnale privind utilizarea formularului clasic este considerabil’.

Legislaţia germană, una din cele mai stricte în Europa pe această temă, a fost adoptată ca urmare a unei acumulări de comentarii marcate de ură pe internet în Germania, după sosirea a peste un milion de migranţi în 2015 şi 2016 în ţară. Berlinul se săturase să constate că platformele nu reacţionează la această problemă în mod adecvat.

Dar criticii legii, atât la stânga, cât şi la dreapta eşichierului politic au denunţat un text liberticid care duce la restrângerea libertăţii de exprimare şi atribuie giganţilor internet rolul de cenzor, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...