Falimentul City Insurance schimbă regulile RCA. Întâlnire de foc, la Ministerul Finanțelor. „Consumatorii își pierd drepturile”, reclamă service-urile și transportatorii. Revine în discuții decontarea directă-DOCUMENTE

Falimentul City Insurance readuce în actualitate schimbări importante ale regulilor RCA pe care autoritățile încearcă să le facă de mai bine de trei ani. De data aceasta, afirmă surse din mai multe zone, ele chiar vor fi implementate într-un timp relativ scurt, însă "adăugirile" aduse în timp mai ales de firmele asigurare nasc controverse. Cea mai discutată modificare este impunerea unui tarif de referință pentru ora de manoperă din service, măsură despre care service-urile și transportatorii spun că este abuzivă, va genera în timp costuri suplimentare pentru păgubiți și va aduce României un nou infrigement. Revine în actualitate și decontarea directă, adică mutarea obligativității de a achita inițial dauna de la asigurătorul șoferului vinovat la asigurătorul șoferului păgubit, aceasta fiind de altfel singura propunere din lege susținută de service-uri și transportatori.
Şerban Buşcu - lun, 20 sept. 2021, 21:55
Falimentul City Insurance schimbă  regulile RCA. Întâlnire de foc, la Ministerul Finanțelor.

Ironia face ca modificările propuse, despre care Economica.net a scris în repetate rânduri, ultima oară acum câteva zile, când premierul Florin Cîțu a făcut o referire vagă la ele, să fie în mare parte impuse de Comisia Europeană, într-o procedură de infrigement în care suntem acuzați că firmele de asigurare nu au totala libertate de a își stabili prețurile pentru RCA, având în vedere unele obligații de raportare către ASF pe care încă le au.

Așa cum am mai arătat recent, cea mai mare parte a proiectului de lege pe care îl puteți consulta mai jos datează din luna mai a acestui an, transpune măsuri impuse de CE discutate la toate nivelurile încă de acum trei ani și a fost conceput în principal de Consiliului Concurenței, la propunerea firmelor de asigurare. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lucrat la legislația secundară necesară, prin propuneri de modificare a normelor privind RCA.

AICI despre modificările de lege care ridică orice barieră impusă firmelor de asigurare la stabilirea prețurilor RCA

Dacă în această privință lucrurile sunt destul de clare, impunerile CE neputând fi puse la îndoială fără efecte, în ceea ce privește propunerile firmelor de asigurare a ieșit cu scântei.

O ședință crucială pe acest subiect va avea loc mâine, 21 septembrie, de la ora 14, la Ministerul Finanțelor Publice, sub conducerea secretarului de stat Lucian Heiuș. Vor participa reprezentanți ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), ai transportatorilor (COTAR), și ai unor asociații de consumatori, alături de oameni din ASF, MFP și CC.

Vom reveni cu detalii imediat după ședință.

Cele mai disputate subiecte vor fi decontarea directă, care revine în actualitate, și referința pentru service-uri. Poziția transportatorilor, a service-urilor și a asociațiilor de consumatori implicate în discuții este una clară anti referință și pro decontare directă, în timp ce asigurătoriii și CC se pronunță pentru referință și mai degrabă împotriva decontării directe. Rămâne de văzut ce poziție vor adopta ASF și mai ales MFP, de opinia Ministerului depinzând, defapt, felul în care va arăta noua legislație RCA, cu impact asupra a circa 6,5 milioane de șoferi.

Puteți consulta proiectul de ordonanță, în ultima lui formă, altfel aproape identică cu cea concepută de Consiliul Concurenței și publicată deja pe site-ul MFP în urmă cu mai multe luni.

[pdf-embedder url=”https://www.economica.net/wp-content/uploads/2021/09/Proiect-OUG-modificare-legea-RCA.pdf” title=”Proiect OUG modificare legea RCA”

AICI totul despre docontarea directă și ce va însemna ea pentru șoferi

 

Service-urile și transportatorii , fără echivoc: Se încalcă legea, consumatorii ar trebui să scoată bani din buzunar!

Service-urile se împotrivesc vehement introducerii referinței pentru ora de manoperă, așa cum s-au împotrivit tuturor încercărilor anterioare de a impune această schimbare, pe traseu parlamentar. Dacă pentru asigurători, așa cum arătam în linkul de mai sus, aceasta este considerată singura soluție pentru a evita creșterea depăgubirilor, deci a prețurilor RCA, pentru service-uri este doar un plafon impus abuziv.

Poziția asigurătorilor și a CC despre referință și decontare directă AICI

Cei din COTAR, asociație care adună mii de firme de transport și peste 1.500 de service-uri vin și cu un pachet de argumente juridice pe care le expun public. Mai jos, le redăm pe cele mai importante dintre ele.

Toate argumentele pot fi consultate în documentul atașat în ACEST TEXT

– În termeni foarte duri, folosind inclusiv argumente juridice ample, cei de la COTAR îl atenționează pe ministrul finanțelor că promovarea acestei măsuri va duce la limitarea drepturilor consumatorilor și ale transportatorilor și la amplificarea unor abuzuri practicate de către firmele de asigurare.

– Considerăm că anumite dispoziții deschid calea unor abuzuri mai mari decât cele care se fac în prezent de către firmele de asigurare, neluându-se în considerare interesele și drepturile consumatorilor de asigurări, dispoziții care încalcă Tratatele la care România este parte, legea concurenței, Constituția României, astfel încât se impune eliminarea acestor dispoziții din proiectul de OUG. Considerăm cu totul inacceptabile aceste propuneri, nu doar  penru că acreditează un mecanism profund anticoncurențial cum este fixarea prețurilor pentru serviciile facturate de diverși orpratori economici, dar și pentru că limitează în mod nepermis drepturile păgubiților, consumatorilo și celorlalți participanți la piață, într-o manieră fără precedent în Europa„, scriu cei de la COTAR.

  • Documentul trimis de COTAR celor din Ministerul Finanțelor Publice reia argumente juridice și economice pe care service-urile le-au mai adus și cu alte ocazii cu care firmele de asigurare au încercat intrducerea unei referințe pentru ora de manoperă din service. Aceste argumente par a fi fost convingătoare pentru deputații și senatorii din comisiile de specialitate, care au respins mai multe propuneri venite, pe diverse căi, în acest sens. În principal, COTAR invocă legile concurenței, Constituția și drepturile consumatorilor. Redăm mai jos principalele lor susțineri:
  • Vicii de constituționalitate și legalitate care afectează proiectul în ansamblul său. Nu este justificată urgența măsurilor propuse, în acord cu art 115 din Constituția României, care să justifice adoptarea unei OUG
  • Proiectul de OUG nu are la bază un studiu de impact și nu prezintă nicio fundamentarea adecvată și nici nu reflectă eventualele opinii oficiale , puncte de vedere și recomandări le societății civile, asociațiilor de consumatori și ale altor actori și experți de piața RCA.
  • Măsurile nu se integrează în ansamblul prevederilor legale existente
  • Propunerile încalcă prevederile Constituției României și ale Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul de proprietate privată al consumatorului și persoanelor prejudiciate, precum și dreptul la desășurarea unei activități economice în mod liber
  • Propunerile încalcă prevederile legislației naționale și internaționale în domeniul Concurenței
  • Încălcarea art 101 și 102 din TFUE va conduce la inițierea unei proceduri de infrigement împotriva Statului Român
  • Păgubiții români vor fi discriminați față de cei străini
  • Proiectul generează dificultăți practice, cum ar fi imposibilitatea calculării unui tarif de referință în funcție de particularitățile fiecărei unități repratoare
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CEC Bank lansează creditul ipotecar cu dobândă fixă
CEC Bank lansează creditul ipotecar cu dobândă fixă
CEC Bank își completează oferta de credite ipotecare lansând împrumutul pentru locuințe cu dobândă fixă în primii ...
ROCA Investments cumpără producătorul de lacuri și vopsele Sarcom, afacere fondată acum 30 de ani de frații Potop
ROCA Investments cumpără producătorul de lacuri și vopsele Sarcom, afacere fondată acum 30 de ani de frații Potop
ROCA Investments, parte din Impetum Group, a anunțat preluarea integrală a companiei Sarcom, unul dintre cei mai mari producători ...
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
Prima linie a conductei Nord Stream 2 a fost umplută cu gaze pentru export
Operatorul gazoductului Nord Stream 2 a anunţat luni că prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu ...