Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate – studiu

Pentru a deveni proprietare, familiile trebuie să facă un efort financiar mai mic în Danemarca, Germania şi Portugalia, decât în Franţa, Marea Britanie şi în Polonia, unde cumpărarea unei locuinţe înghite mai mulţi ani de venituri, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 05:46
Familiile europene, inegale în faţa accesului la proprietate - studiu

În Danemarca, achiziţionarea unei locuinţe noi de 70 m.p. nu necesită decât 2,1 ani de venit mediu brut, faţă de 3 ani în Germania şi 3,1 ani în Portugalia, potrivit acestui al treilea studiu anual al cabinetului de consultanţă Deloitte, care vizează piaţa imobiliară rezidenţială în 15 ţări din Europa şi în Israel.

În Belgia, Olanda, Irlanda, Spania şi Austria, locuinţa este încă relativ abordabilă pentru că achiziţionarea ei necesită între 3,6 şi 5,6 ani de venit mediu brut.

Dimpotrivă, familiile trebuie să investească 7,9 ani de venituri medii brute în Franţa, 8,5 în Marea Britanie şi 10,4 în Rusia, adică un efort financiar mult mai considerabil.

În Republica Cehă, Italia, Ungaria şi Polonia, efortul financiar care trebuie depus este aproape la fel de consecvent, cu 7,2 până la 7,4 ani de venituri.

Acest efort financiar ‘nu pare să fie corelat semnificativ cu nivelul de bogăţie al ţării’, comentează Deloitte.

De fapt, în ţările cu Produs Intern Brut (PIB) ridicat ca Italia, Marea Britanie şi Franţa, precum şi în altele cu economie mai puţin dezvoltată ca Republica Cehă, Ungaria şi Polonia, el este cvasisimilar, mergând de la 7,2 la 8,5 ani de salariu mediu brut.

În ceea ce priveşte preţurile, Londra şi Parisul au rămas capitalele cele mai scumpe în Europa în 2013, cu un preţ mediu pe metru pătrat care poate depăşi 10.000 de euro în prima şi 8.140 euro în a doua.

În opoziţie, Budapesta, Lisabona şi Varşovia sunt capitalele cele mai puţin scumpe din Europa în 2013, cu un preţ mediu pe metru pătrat de 1.140 de euro, 1.640 de euro şi, respectiv, 1.704 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea CASS, utilizarea cardului de masă în restaurante a crescut cu 29%......
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...