FMI avertizează că firmele din statele emergente sunt supraîndatorate cu 3.000 de miliarde de dolari

Companiile din statele emergente, în frunte cu China, sunt supraîndatorate cu aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, ceea ce riscă să declanşeze o criză a creditului şi ieşiri de capital în economiile care au fost lovite deja de scăderea preţului la materii prime, a estimat miercuri Fondul Monetar Internaţional în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară mondială publicat la Lima, Peru, unde are loc adunarea generală anuală a FMI, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 07 oct. 2015, 15:11
FMI avertizează că firmele din statele emergente sunt supraîndatorate cu 3.000 de miliarde de dolari

În raportul său, FMI avertizează că retragerea dezordonată a măsurilor de stimulare în economiile avansate ar putea declanşa ‘un cerc vicios de vânzări accelerare, răscumpărări şi mai multă volatilitate’. Rezerva Federală americană a anunţat că până la finele acestui an va majora dobânda de bază pentru prima dată în aproape un deceniu.

Împrumuturile companiilor sunt o problemă potenţială pentru sectorul bancar, care este responsabil pentru mai mult de două treimi din creditele acordate acestor firme, susţine FMI. Instituţia adaugă că după mai mulţi ani în care au acordat credite, multe din aceste bănci au rezerve diminuate de capital care să le protejeze împotriva creditelor neperformante.

‘Aceste evoluţii fac economiile emergente mai vulnerabile la creşterea dobânzilor, aprecierea dolarului şi creşterea aversiunii globale faţă de risc’, susţine Gaston Gelos, directorul diviziei de analiză a stabilităţii financiare globale din cadrul FMI.

Avertismentul FMI vine după mai mulţi ani în care dobânzile de politică monetară au fost menţinute la un nivel apropiat de zero şi mai multe programe masive de stimulare monetară în SUA şi Europa destinate relansării creşterii economice. ‘Politicile monetare n economiile avansate trebuie să rămână relaxante’, consideră FMI. Instituţia financiară internaţională recomandă Fed să amâne momentul în care va majora dobânda până când va vedea semne suplimentare că inflaţia accelerează. În plus, creşterile ulterioare ar trebui să fie graduale şi bine comunicate.

Marţi, FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an şi anul viitor, atrăgând atenţia asupra ‘riscurilor crescute’ legate de încetinirea economiei chineze şi a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,1% în acest an şi cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna iulie a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față de ce se întâmplă pe piețele din Europa, dar lucrurile se vor schimba în......
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...
Cum arată tramvaiele turcești care ar putea sosi în vară la Timișoara
Cum arată tramvaiele turcești care ar putea sosi în vară la Timișoara
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat săptămâna aceasta că primele tramvaie turcești din comanda de 21 de garnituri ...
Datoria publică şi deprecierea leului. Creditele în valută ale populaţiei mai reprezintă doar 10% din totalul creditelor – analiză
Datoria publică şi deprecierea leului. Creditele în valută ale populaţiei mai reprezintă doar 10% din totalul creditelor ...
O depreciere mai accentuată a leului nu ar pune presiune pe împrumuturile în valută, aşa cum s-a întâmplat în criza ...